Η «πράσινη» ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων αναμένεται να χρηματοδοτήσει πρότζεκτ πυρηνικής ενέργειας για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η Electricite de France SA (EDF) επικαιροποίησε το πλαίσιο χρηματοδότησής της συμπεριλαμβάνοντας την πυρηνική ενέργεια, μετά από πρόσφατη σχετική απόφαση της Ε.Ε. για χαρακτηρισμό ορισμένων εκ των πρότζεκτ αυτών ως «πράσινα». Πληθώρα εταιρειών ήδη έχουν προσεγγίσει τους επενδυτές για τα δικά τους κλιματικά βιώσιμα πυρηνικά πρότζεκτ, σύμφωνα με τη NatWest Markets Plc. 

Αν και η πυρηνική ενέργεια έχει λάβει την «πράσινη σφραγίδα» επισήμως, υπάρχουν ακόμα αρκετά ηθικά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, ενώ αρκετά είναι τα funds που πρόκειται να μποϊκοτάρουν το σχέδιο. Η EDF τόνισε πως πρόκειται να διαφοροποιήσει το πλαίσιό της μεταξύ των πράσινων ομολόγων που χρηματοδοτούν πυρηνικά πρότζεκτ και των υπολοίπων, δημιουργώντας δύο κλάσεις για τη διευκόλυνση των επενδυτών.

«Είναι πιθανή η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού “πράσινου ομολόγου” το οποίο θα χρηματοδοτήσει πυρηνικά πρότζεκτ τους επόμενους 12 μήνες», τόνισε ο Arthur Krebbers της NatWest, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται για λευκή επιταγή προς την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο, αφού υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας».

H διαφορά των απόψεων όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια και τον χαρακτηρισμό της ως πράσινη οφείλεται στις ανησυχίες για τα πυρηνικά απόβλητα, την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και τα ατυχήματα. Tα ιστορικά δυστυχήματα στο Τσέρνομπιλ, το Three Mile Island και στη Φουκουσίμα έχουν αμαυρώσει την εικόνα της πυρηνικής ενέργειας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της EDF στο Bloomberg, «λαμβάνουμε υπόψη μας τις προτιμήσεις ορισμένων επενδυτών. Θα μπορούν να επενδύουν σε “κλασικά” πράσινα ομόλογα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εάν το επιλέξουν».

Οι Ευρωπαίοι εκδότες ομολόγων αυτοί θα θελήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της επιτυχούς πρώτης παρόμοιας πώλησης στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όπου η καναδική Bruce Power LP προχώρησε στην πώληση των πρώτων ομολόγων της τέτοιου είδους πέρυσι, κάτι που έκανε και η Ontario Power Generation τον περασμένο μήνα.

Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί αγοραστές. Περίπου το 60% των ερωτηθέντων επενδυτών σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Barclays τόνισαν πως θα ήθελαν να επενδύσουν σε πράσινα ομόλογα πυρηνικής ενέργειας, δεδομένης και της θελκτικότητάς τους τη στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία σοβαρή ενεργειακή κρίση.

Οι προσεγγίσεις στο θέμα διαφέρουν ανά περιοχή, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και κατά τη διάρκεια της πολιτικής διαμάχης στα ανώτατα ευρωπαϊκά κλιμάκια. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Natixis, οι επενδυτές στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία αποφεύγουν τις επενδύσεις σε πυρηνική ενέργεια λόγω του ακτιβιστικού παρελθόντος των χωρών.

Το Rathbone Ethical Bond Fund των $2,8 δισ. είναι ένα από τα funds αυτά που αποκλείει τα ομόλογα τέτοιου είδους από το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο, αν και -σύμφωνα με το στέλεχος Bryn Jones– τα πράσινα ομόλογα της EDF τα οποία δε συμπεριλαμβάνουν την πυρηνική ενέργεια θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν.

«Δεν αρνούμαστε πως η πυρηνική ενέργεια προσφέρει μία ενεργειακή πηγή με χαμηλές εκπομπές αερίων. Παρ’ όλα αυτά, η κλιματική αλλαγή αφορά και την απώλεια της βιοποικιλότητας. Δεν είμαστε πεπεισμένοι όσον αφορά την ικανότητα των πυρηνικών εργοστασίων για την εύρυθμη μακροπρόθεσμη λειτουργία τους χωρίς την πρόκληση περιβαλλοντικών προβλημάτων», συμπλήρωσε ο Jones.

Διαβάστε επίσης:

Η «ακτινογραφία» του τουρισμού: Αφίξεις, έσοδα και τοπ προορισμοί στην Google (πίνακας + χάρτης)

Μίκι Μπρούνι: Η Ελληνίδα πίσω από τον Armani που τον έκανε να λατρέψει την Ελλάδα (pics + vid)

Φυσικό αέριο: Αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος μετά το «ράλι» – Πότε ανακοινώνονται οι νέες χρεώσεις