Τα πληθωριστικά στοιχεία των ΗΠΑ έχουν εξαλείψει και τα τελευταία υπολείμματα ενός παγκόσμιου ράλι ομολόγων που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο με την ελπίδα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε επιτέλους στραφεί προς τη μείωση των επιτοκίων.

Ένας δείκτης του Bloomberg για το παγκόσμιο χρέος έχει υποχωρήσει κατά 3,5% φέτος. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων διαμορφώθηκαν στο 4,31% στην Ασία μετά από άνοδο 14 μονάδων βάσης, ενώ η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου κατέγραψε άνοδο έως και τέσσερις μονάδες βάσης.

Τα ομόλογα κατέγραψαν μείωση φέτος, καθώς ο Τζερόμ Πάουελ αντιστάθηκε σθεναρά στα στοιχήματα της αγοράς ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ξεκινούσαν ταχείες κινήσεις χαλάρωσης από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η πτώση επιταχύνθηκε μετά τα στοιχεία της Τρίτης που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο ήταν ισχυρότερος του αναμενόμενου, ενώ ώθησαν πολλούς επενδυτές στο να ανανεώσουν τις εκτιμήσεις τους όσον αφορά την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed για τον Ιούλιο. 

«Τα επικαιροποιημένα πληθωριστικά δεδομένα του Ιανουαρίου αλλάζουν τα δεδομένα. Το αφήγημα ότι ο αποπληθωρισμός παρείχε περιθώρια για μειώσεις των επιτοκίων έχει πλέον καταρριφθεί», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της TD Securities Inc., Πρασάντ Νιουνάχα. «Υπάρχει πλέον πραγματικός κίνδυνος αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των ομολόγων», προσέθεσε.

Οι επενδυτές αναμένουν πλέον μόνο τρεις μειώσεις των επιτοκίων της Fed για φέτος, με μια τέταρτη μείωση να θεωρείται σχετικά απίθανη. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την πρόβλεψη της ίδιας της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τρεις κινήσεις χαλάρωσης, αν και τα τρέχοντα δεδομένα διαφέρουν πολύ από αυτά στις αρχές Ιανουαρίου, όταν τα swaps έδειχναν τη δυνατότητα για έως και επτά μειώσεις των επιτοκίων»

Η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας καθιστά τα κρατικά ομόλογα μη ελκυστικά αυτή τη στιγμή, παρά το γεγονός ότι τα στοιχήματα για τα επιτόκια είναι πλέον καλύτερα ευθυγραμμισμένα με την καθοδήγηση της Fed, σύμφωνα με το στέλεχος της Pendal Group, Έιμι Σιε Πάτρικ. Η ίδια έχει αποσύρει τις τοποθετήσεις της από τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα και επικεντρώνεται προς το παρόν περισσότερο στα εταιρικά ομόλογα.

«Η επένδυση στην πίστωση είναι η ευκολότερη επιλογή, επειδή η οικονομική δυναμική είναι ακόμη αρκετά ισχυρή για να στηρίξει τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας πως, η μείωση του δομικού πληθωρισμού πρόκειται για «μια διαδικασία η οποία θα καθυστερήσει»

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Αυστραλίας σημείωσαν άλμα έως και 12 μονάδες βάσης στο 4,29% την Τετάρτη, επιτυγχάνοντας ακριβώς το επίπεδό τους πριν από την ανακοίνωση της Fed τον Δεκέμβριο. Τα γερμανικά και τα βρετανικά ομόλογα δημοσίου είχαν ήδη υπερκαλύψει τα ράλι των προηγούμενων μηνών.

Διαβάστε ακόμη

Τρεις «χρησμοί» για την Ελλάδα κρίνουν τα σχέδια για παροχές

Amor: «Μοσχοπουλήθηκε» και χαράζει νέα ρότα το luxury yacht (pics)

Τι πρέπει τελικά να τρώμε; – Μια μεγάλη πρωτοποριακή έρευνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ