H Blackstone Inc. αθέτησε πληρωμή ομολόγου ύψους €531 εκατομμυρίων το οποίο καλύπτεται από χαρτοφυλάκιο επαγγελματικών χώρων και λοιπών ακινήτων της φινλανδικής Sponda Oy. Ο λόγος της αθέτησης είναι η σημαντική άνοδος των επιτοκίων η οποία συνεχίζει και πλήττει την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων και απότελεί ένα ακόμη σημάδι που εντείνει τις ανησυχίες για κρίση της αγοράς ακινήτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η Blackstone η οποία είχε εξαγοράσει την φινλανδική εταιρεία το 2018 για €1,8 δισ., προχώρησε σε αίτημα παράτασης για την αποπληρωμή του χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Παρ’ όλα αυτά, η απάντηση των ομολογιούχων ήταν αρνητική. 

Οι τιμές των ευρωπαϊκών ακινήτων συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία τη στιγμή που τα υψηλά επιτόκια και η συνεχιζόμενη αυξητική τους τάση έχουν «εκδιώξει» οποιουσδήποτε πιθανούς αγοραστές.

Αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε τεράστιο χάσμα μεταξύ των τιμών προσφοράς και ζήτησης, μειώνοντας τον όγκο των συναλλαγών και αυξάνοντας παράλληλα την πίεση που δέχονται οι εταιρείες με ομόλογα τα οποία πλησιάζουν την ημερομηνία ωρίμανσής τους.

Περίπου το 1/3 όλων των δανείων τα οποία καλύπτονται από στεγαστικά δάνεια με ωρίμανση το 2023 και το 2024 βρίσκονται αντιμέτωπα με υψηλό κίνδυνο αναχρηματοδότησης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Scope Ratings.

Η αέναα πτωτική τάση των τιμών των ακινήτων ωθεί πολλούς δανειστές στην άσκηση πίεσης για άμεση πώληση των ακινήτων αυτών, τη στιγμή που οι δανειζόμενοι θα ήθελαν περισσότερο χρόνο για την επίτευξη καλύτερων deals.

«Το χρέος αυτό αφορά ένα μικρό μέρος του συνολικού χαρτοφυλακίου της Sponda», τόνισε εκπρόσωπος της Blackstone, προσθέτοντας πως «είμαστε, προφανώς, δυσαρεστημένοι όσον αφορά την άρνηση στο αίτημά μας για παράταση. Εμπιστευόμαστε, όμως, την ομάδα και την αξία του χαρτοφυλακίου της Sponda».

Η σκανδιναβική αγορά ακινήτων βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης στην αγορά ακινήτων μετά από μία μακρά περίοδο ηρεμίας από το 2008. Πολλοί επενδυτές ανησυχούν για την έκθεση των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων σε βραχυπρόθεσμο χρέος, κάτι το οποίο τις έχει κάνει ευάλωτες στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Παράλληλα, οι ανησυχίες των επενδυτών αυξάνονται λόγω της αλληλοεξάρτησης πολλών εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών του τομέα ακινήτων.

Στις ΗΠΑ, όπου οι τιμές ακινήτων έχουν καταγράψει σημαντικότερη πτώση και τα επιτόκια βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο καιρό, εταιρείες όπως η Columbia Property Trust της Pacific Investment Management και η Brookfield Corp. έχουν επίσης αθετήσει αποπληρωμές τίτλων.

Η Fitch Ratings είχε υποβαθμίσει τα ομόλογα αυτά της Blackstone τον περασμένο Δεκέμβριο, προφασιζόμενη «ασθενή μακροοικονομική μελλοντική προοπτική» και «περιορισμένη όρεξη για δανεισμό έναντι μη ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων δευτερεύουσας ποιότητας».

Το δάνειο είχε ληφθεί μέσω των Citigroup Inc. και Morgan Stanley και έχει ως εγγύηση 45 ακίνητα στην Φινλανδία, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι επαγγελματικοί χώροι.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν στο newmoney: Γιατί «κόψαμε» το TikTok από υπηρεσιακές και προσωπικές συσκευές (tweet + pics)

Market Pass: Aπό το απόγευμα έως τη Δευτέρα οι πρώτες πληρωμές

Τεό Νιάρχος: Οι business του «χρυσού» γόνου με την τέχνη και τον κινηματογράφο (pic)