Στις εταιρείες με ασθενή ισολογισμό και αυξημένες αποδόσεις των μετοχών στρέφονται οι επενδυτές, αφήνοντας πίσω τις «ασφαλείς» επενδύσεις στις αντίστοιχες με σταθερό οικονομικό υπόβαθρο, δεδομένου του τέλους της τραπεζικής κρίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Το φαινόμενο αυτό έχει οδηγήσει τον δείκτη S&P 500 σε αύξηση τις τέσσερις από τις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις. Ο S&P 500 έχει, πια, αποσβέσει όποιες απώλειες δημιουργήθηκαν από την τραπεζική κρίση των προηγούμενων εβδομάδων.

Η δημοφιλία των μετοχών εταιρειών με προβληματικούς ισολογισμούς αποτελεί μία ένδειξη των φετινών συνηθειών των επενδυτών οι οποίοι προσπαθούν να ανακαλύψουν τρόπους βελτίωσης των κερδών τους σε μία καθ’ όλα λιμνάζουσα αγορά. Οι προηγούμενες επιλογές συμπεριλάμβαναν κολοσσούς της τεχνολογίας, εταιρείες κρουαζιέρων και τράπεζες. Παρά την πιθανότητα ύφεσης, όμως, και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed, οι επενδυτές έχουν προσηλωθεί στην αγορά των μετοχών οι οποίες καταγράφουν πτώση («buy the dip»), σύμφωνα με το Bloomberg.

«Όποτε έχουμε οποιαδήποτε μορφή κρίσης, πολλοί επενδυτές θα αντιδράσουν μέσω πώλησης των μετοχών τους. Σε αυτή την περίπτωση, προχώρησαν σε πώληση μετοχών εταιρειών με χαμηλότερη αξιολόγηση, ιδιαίτερα δεδομένης της κατάρρευσης της SVB», τόνισε ο Chief Investment Officer της PGIM Quantitative Solutions, Τζορτζ Πάτερσον, προσθέτοντας πως «όταν ο πανικός τελειώσει, οι εταιρείες αυτές καταγράφουν συνήθως σημαντική ανάκαμψη. Η αντίδραση των επενδυτών αποτελεί βαρόμετρο για τις εκτιμήσεις τους όσον αφορά τη γενικότερη αγορά, ενώ οι κινήσεις αυτές είναι υπερβολικές τόσο κατά τη διάρκεια του sell off όσο και κατά τη διάρκεια του buy the dip».

Σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs Group Inc., οι μετοχές «καλαθιού» εταιρειών με ασθενείς ισολογισμούς κατέγραψαν αύξηση για τέταρτη συνεχή ημέρα, κατά 3,3%, σε αντίθεση με τον μέσο όρο του 1% των εταιρειών με υψηλή αξιολόγηση και εύρωστα οικονομικά στοιχεία.

Παράλληλα, σύμφωνα με το στέλεχος της BMO Wealth Management, Γιούνγκ-Γιού Μα, «οι ασθενείς τομείς της αγοράς βιώνουν μία σημαντική προσωρινή άνοδο. Η επίδραση του περιορισμένου δανεισμού από τις τράπεζες δεν έχει επηρεάσει ακόμα τις αγορές, οπότε η αγορά προσπαθεί να εξισορροπηθεί βάσει του μεταβλητού της συναισθήματος».

Το φαινόμενο αυτό λαμβάνει χώρα τη στιγμή που οι αγορές εταιρικών ομολόγων οι οποίες δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης έχουν αρχίσει να επιδεικνύουν κινητικότητα. Δέκα εταιρείες προχώρησαν σε πώληση εταιρικών ομολόγων την περασμένη Δευτέρα, συνοδευόμενες από άλλες δέκα την Τρίτη.

«Οι επενδυτές ενθαρρύνονται από τη σταθεροποίηση της τραπεζικής κρίσης», τόνισε ο Chief Investment Officer της Research Affiliates, Τσε Νγκουγιέν, προσθέτοντας πως «οι αγορές εκτιμούσαν αναστολή της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed ή μείωσή τους, κάτι το οποίο αίρει την πίεση προς τις εταιρείες οι οποίες έχουν αυξημένο ποσοστό χρέους και οδηγεί σε αύξηση των επενδύσεων στις μετοχές τους».

Η ανάκαμψη αυτή ενδέχεται να αποδειχθεί παροδική. Για τους «bulls» των αγορών, όμως, τα καλά νέα είναι πως οι μεγάλοι επενδυτές οι οποίοι είχαν στραφεί στα μετρητά μπορεί, πια, να επιστρέψουν με ζέση στις αγορές.

Το FOMO για το νέο μεγάλο ράλι των αγορών οδηγεί σε επανάληψη του φαινομένου ανάκαμψης της αγοράς του 2020. Ο S&P 500 έχει καταγράψει μέσο όρο ανόδου κατά 0,3% μετά από κάθε ημέρα πτώσης φέτος, σε ανακαμψιακό ρεκόρ από το 1927.

Παρ’ όλα αυτά, ο αναλυτής της Saut Strategy, Άντριου Άνταμς, τόνισε πως ο δείκτης βρίσκεται ακόμη στις 4.028 μονάδες. Θεωρεί πως η αντίδραση των αγορών είναι πρώιμη, δεδομένης της τραπεζικής και της πληθωριστικής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, δηλώνει έτοιμος να αλλάξει ρότα εάν οι εκτιμήσεις τους αποδειχθούν λανθασμένες.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Έρχονται νέα σφυριά για Κοντοβερό και ΕΡΓΑΣ (pics)

Τι κάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις εκλογικές χρονιές: Ο «χρυσός» κανόνας και οι δύο εξαιρέσεις

Επενδυτές Dogecoin εναντίον Mασκ: Πώς βρέθηκε αντιμέτωπος με αγωγή 258 δισ. δολαρίων