Ορισμένοι επενδυτές φαίνονται έτοιμοι να ποντάρουν εναντίον του ράλι των ιταλικών ομολόγων δημοσίου, υποστηρίζοντας πως η αύξησή τους έχει αποδειχθεί υπερβολική.

Σύμφωνα με αναλυτές των Lombard Odier και Royal Asset management, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της και δε θα κάνει κινήσεις για να περιορίσει κάποιο selloff, δεδομένου του περιορισμένου spread των ιταλικών με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα.

Παρ’ όλα αυτά, οι εκτιμήσεις αυτές αποτελούν ακόμα αντίθετη άποψη σε σχέση με αυτή της γενικότερης αγοράς. Η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει με αύξηση των επενδύσεων στην αγορά ομολόγων και εκτιμήσεις των αναλυτών πως η μείωση του πληθωρισμού θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να χαλαρώσουν την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής έχουν πολλαπλασιαστεί.

Παρ’ όλα αυτά, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων δημοσίου (BTPs) βρίσκονται κοντά στις αντίστοιχες των γερμανικών και ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν, σύντομα, διόρθωση.

«Το υψηλό επίπεδο των BTPs δε λαμβάνει υπόψη το ρίσκο», τόνισε ο fund manager της Royal London, Γκάρεθ Χιλ, μιλώντας για το spread τους και προσέθεσε πως «βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου η ΕΚΤ θα συνεχίσει να συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική τη στιγμή που το πληθωριστικό πρόβλημα της Ευρώπης παραμένει ακλόνητο».

Η Ιταλία είναι μία από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης, με το χρέος της να κυμαίνεται στο 150% της οικονομίας της, κάτι το οποίο την κάνει πιο ευπρόσβλητη από τα υψηλότερα κόστη δανεισμού.

Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης έχει αγγίξει υψηλό ρεκόρ ενώ τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπουν πως τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω.

Η αγορά και οι αναλυτές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν από κοντά τις αποφάσεις των στελεχών αυτών. Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία περαιτέρω μέσω της επαναγοράς ομολόγων και η Ιταλία ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες σε ό,τι αφορά την πώληση των ομολόγων της, δεδομένων των 227 δισ. ευρώ αναχρηματοδότησης που χρειάζεται φέτος, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Υπάρχει, επίσης, και ο κίνδυνος επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ιδιαίτερα δεδομένης της εξάρτησης της ιταλικής οικονομίας από το φυσικό αέριο. 

«Τα spreads είναι ιδιαίτερα μειωμένα και θα επεκταθούν από τα τρέχοντα επίπεδα», τόνισε ο αναλυτής της Jefferies, Μοχίτ Κουμάρ, ο οποίος συνιστά σορτ των επενδύσεων μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Πολλοί αναλυτές δε συμμερίζονται την ίδια άποψη. Τα ομόλογα της Ευρωζώνης ενδέχεται να συνεχίσουν το ράλι τους εάν υπάρξει σημαντική μείωση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, σύμφωνα με την BlueBay.

«Τα υπόλοιπα σορτ θα σταματήσουν», σύμφωνα με τον διαχειριστή χαρτοφυλακίου Κάσπερ Χένσε ο οποίος προβλέπει πως το spread των ιταλικών με τα γερμανικά ομόλογα θα αγγίξει τις 150 μονάδες βάσης σε αυτήν την περίπτωση. «Τότε και μόνο το σορτ αποτελεί μία λογική επιλογή», τόνισε.

Οι αναλυτές της Societe Generale SA υποστηρίζουν πως η μείωση της μεταβλητότητας των επιτοκίων θα μπορούσε να περιορίσει παράλληλα και το προαναφερθέν spread. Οι αναλυτές της BofA, από την πλευρά τους δεν προωθούν κάποιες συστάσεις, αφού υποστηρίζουν πως αρκετοί επενδυτές συνεχίζουν να αγοράζουν ιταλικά χρεόγραφα για να καλύψουν τα παλαιότερα σορτ τους.

Αυτό, με τη σειρά του, έχει οδηγήσει στη μείωση του spread υπό τις 180 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Η απόδοση των BTPs βρίσκεται αυτή τη στιγμή μόλις άνω του 4% αλλά κάτω από το 5% το οποίο θα προκαλούσε ανησυχία στους επενδυτές όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με την BlueBay.

Τέλος, σύμφωνα με τον διαχειριστή χαρτοφυλακίων της Lombard Odier, Νικ Χούγκεβις, «το νέο TPI (Μέσο προστασίας μετάδοσης) της ΕΚΤ δεν θα ενεργοποιηθεί εάν το spread των ΒΤΡs με τα γερμανικά ομόλογα δημοσίου δεν φτάσει τις 300 μονάδες βάσης».

Διαβάστε επίσης

ΥΠΕΝ: Διπλάσιες επενδύσεις που θα φτάσουν τα 200 δισ. ευρώ έως το 2030 για την ενέργεια και το κλίμα

Μύλοι Αλλατίνη: Το ιστορικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης περνάει στην «επόμενη μέρα» με… ανατροπή (pics) (upd)

Χρυσές λίρες: Πόσες «σκότωσαν» και πόσες αγόρασαν οι Έλληνες μέσα σε μία 20ετία (πίνακας)