Συνθήκες για να αποφευχθεί η έλλειψη φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο φαίνεται να δημιουργούνται και μάλιστα όχι μόνο για τον χειμώνα που έχουμε μπροστά μας αλλά και για τον επόμενο. Αυτό υποστηρίζει η Trafigura, ένας από τους μεγαλύτερους traders εμπορευμάτων στον πλανήτη και αποδίδει τα «καλά νέα» για την Ευρώπη στον στις ήπιες καιρικές συνθήκες.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι πιθανό να εξαντληθούν κατά περίπου τα 2/3 αυτόν τον χειμώνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν καλές καιρικές συνθήκες και οι ρωσικές ροές θα συνεχιστούν μέσω της Ουκρανίας, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Trafigura, Τζέρεμι Γουέιρ. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή θα είναι σε θέση να επιβιώσει την επερχόμενη χειμερινή περίοδο και θα μπορούσε να έχει αρκετό απόθεμα κυσίμων προκειμένου να αποφύγει μια κρίση και το επόμενο έτος, πρόσθεσε.

«Εάν ισχύσει αυτό, μπορεί να μην έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα, κάτι που ήταν στην πραγματικότητα η πραγματική ανησυχία», δήλωσε ο Γουέιρστη σύνοδο κορυφής των Financial Times Commodities Asia στη Σιγκαπούρη. «Νομίζω ότι ένα σημαντικό πρόβλημα έχει περιοριστεί», σημείωσε.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o εξαιρετικά ήπιος καιρός σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ευρώπη από τον Οκτώβριο είχε ως αποτέλεσμα την απότομη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου από επίπεδα ρεκόρ το καλοκαίρι. Η Ευρώπη έχει επίσης επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την αναπλήρωση αποθεμάτων και την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο μεταφέρεται μέσω πλοίων και όχι μέσω αγωγών.

«Έχουμε πολύ σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ανησυχούσαμε πολύ για τις τιμές της ενέργειας και αυτή η ανησυχία μειώθηκε», σημείωσε ο Γουέιρ.

Η απειλή της Gazprom

Να σημειωθεί πάντως ότι την Τρίτη η Gazprom απείλησε εκ νέου να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου που αποστέλλονται μέσω Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα, καθώς η ρωσική εταιρεία εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τους όγκους που φθάνουν στη Μολδαβία. Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, οι ποσότητες που προορίζονται για τη Μολδαβια παρακρατούνται από την Ουκρανία και από την επόμενη εβδομάδα θα εφαρμόσει ισόποσες περικοπές.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπηρεσίες κοινής ωφελείας έχουν προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες ελλείψεις σε φυσικό αέριο τον επόμενο χειμώνα, όταν αναμένεται να κορυφωθεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Η Ρωσία έχει ουσιαστικά διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που θα καταστήσει πιο δύσκολη για την περιοχή την αναπλήρωση αποθεμάτων, αναφέρει το Bloomberg.

Την Τρίτη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού αερίου διαμορφώθηκαν κατά 3% υψηλότερα, αφού νωρίτερα σημείωσαν άλμα έως και 7,6%.

Διαβάστε ακόμη

Αθωνική Τεχνική: Στο σφυρί τα «ιμάτια» της εταιρείας στην Κέρκυρα (pics)

Disney: Γιατί το «Μαγικό Βασίλειο» φώναξε τον… «μάγο» του (pics)

Νoval Property: Τα τέσσερα νέα «πράσινα» γραφειακά projects στο Μαρούσι (pics)