Η έδρα της τράπεζας Warburg & Co αποπνέει την αύρα ενός φρουρίου που έχει αντέξει στις αλλεπάλληλες ταραχώδεις ανατροπές της γερμανικής ιστορίας, επί αιώνες.

Η έδρα της τράπεζας γλίτωσε από τις βόμβες που έπεσαν στο Αμβούργο, αρχής γενομένης το 1941. Μια από αυτές χτύπησε την οροφή αλλά αναπήδησε σε μια μεταλλική δοκό, περιορίζοντας τη ζημιά. Ακόμα και η πυρκαγιά που εξαφάνισε μεγάλο μέρος της γειτονιάς σε μια επιδρομή του 1943 δεν κατάφερε να επιφέρει σημαντικές ζημιές το κτίριο. Η εβραϊκή οικογένεια που ήταν ιδιοκτήτης και διηύθυνε την τράπεζα εκδιώχθηκε από τους ναζί, για να επιστρέψει μετά τον πόλεμο και να ξαναστήσει στα πόδια του το πιστωτικό αυτό ίδρυμα, κάνοντάς το έναν από τους μεγαλύτερους και καλύτερους ιδιωτικούς πιστωτές της χώρας.

Τώρα μια διαφορετική κρίση έχει κτυπήσει την ιστορική τράπεζα και έχει αναγκάσει τον επί πολύ καιρό διευθύνοντα σύμβουλο Κριστιάν Ολεάριους, καθώς και τον συνιδιοκτήτη Μαξ Βάρμπουργκ, έναν απόγονο της οικογένειας που ίδρυσε την τράπεζα, να αποχωρήσουν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος. Οι αρχές έκαναν αληθινή επιδρομή στο σπίτι του Βάρμπουργκ τρεις φορές, καθώς και σε εκείνα του Ολεάριους. Ανάμεσα στα έγγραφα που κατασχέθηκαν ήταν και τα προσωπικά ημερολόγια του προέδρου που περιείχαν λεπτομερή στοιχεία για την επαγγελματική του ζωή.

Ο Βάρμπουργκ φέρεται να συμμετείχε σε ένα σύστημα φοροδιαφυγής που άπλωσε τα πλοκάμια του σε όλη την Ευρώπη και είναι γνωστό ως Cum-Ex, αφορά δε σε επιστροφές φόρων μερισμάτων. Το σκάνδαλο, το οποίο ορισμένοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι έχει κοστίσει στο κράτος τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ (10,8 δισ. δολάρια) σε χαμένα έσοδα, έχει ταράξει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Γερμανίας, καθώς έχει παγιδεύσει τραπεζικούς κολοσσούς, από την Deutsche Bank AG ως την Barclays Plc. Η υπόθεση οδήγησε στη διεξαγωγή δίκης διάρκειας ενός μηνός στη Βόννη.