Απότομη προσγείωση σημείωσαν οι τις τιμές ενοικίασης ακινήτων στο Λονδίνο, γεγονός που είχε να συμβεί για πάνω από μία δεκαετία. Ο κύριος λόγος αυτής της πτώσης, φαίνεται πως είναι η επιλογή διαμονής έξω από τα αστικά κέντρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η πτώση κατά 0,4% στην τιμή ενοικίασης κατοικίας τον Αύγουστο ήταν η πιο απότομη από το 2010, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Εξαιρουμένης της πρωτεύουσας, τα ενοίκια στην υπόλοιπη χώρα αυξήθηκαν κατά 2% τον περασμένο μήνα.

Μετά από 18 μήνες περιορισμών για τον έλεγχο του κορωνοϊού, οι καταναλωτές αγοράζουν μεγαλύτερα σπίτια με εξωτερικό χώρο και χώρο για γραφείο. Προβλέπουν ότι η ευελιξία να εργάζονται συχνότερα από το σπίτι θα παραμείνει για πολύ καιρό μετά το τέλος της πανδημίας. Αυτό έχει αυξήσει τις τιμές των ακινήτων και τα ενοίκια σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Βόρεια Ιρλανδία και η Κορνουάλη και τις έχει μειώσει στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πτώση των τιμών των ενοικίων στο Λονδίνο “αντανακλά τη μείωση της ζήτησης, εν μέρει λόγω της προσαρμογής της εξ αποστάσεως εργασίας που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να βρίσκονται κοντά στα γραφεία τους”, ανέφερε το ONS σε ανακοίνωσή του. “Αντικατοπτρίζει επίσης μια αύξηση της προσφοράς, όπως η πλεονάζουσα προσφορά ενοικιαζομένων ακινήτων, καθώς οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις μετατρέπονται σε μακροπρόθεσμες μισθώσεις”.

Μια ξεχωριστή έκθεση του ONS έδειξε ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών των ακινήτων επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο, καθώς η κυβέρνηση μείωσε μια φορολογική απαλλαγή για τις αγορές. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, από 13,1% τον Ιούλιο.

Οι τιμές των ακινήτων μειώθηκαν κατά 3,7% μόνο τον Ιούλιο σε μέσο όρο 255.535 λίρες (353.500 δολάρια), η πρώτη πτώση από τον Απρίλιο και η πιο απότομη από τότε που ξεκίνησε η σειρά δεδομένων το 2002.

Πιο ενημερωμένες έρευνες, όπως αυτή του ενυπόθηκου δανειστή Nationwide Building Society, δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών επιβραδύνεται, με μια πτώση τον Ιούλιο που ακολουθήθηκε από μια ανάκαμψη τον Αύγουστο.

Διαβάστε ακόμη:

BofA: Οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν νέα δυναμική

Attica Bank: Τι προτείνεται για την ΑΜΚ – Μακέδος: Έτος – σταθμός το 2021 για την τράπεζα

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Τις επόμενες εβδομάδες η συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση – Oι στόχοι για το νέο έτος (vid)