Η Βρετανία δήλωσε ότι θα δαπανήσει 1,2 δισεκατομμύρια λίρες (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ανάπτυξη του ισχυρότερου υπερυπολογιστή του κόσμου για τον καιρό και το κλίμα στον κόσμο.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της προσομοίωσης των καιρικών συνθηκών και του κλίματος από τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Επίχειρήσεων, Αλόκ Σάρμα. Το μηχάνημα θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο υπερυπολογιστή της Βρετανίας, ο οποίος είναι ήδη ένας από τους 50 πιο ισχυρούς στον κόσμο.

«Με βροχή ή ήλιο, η σημαντική επένδυσή μας για ένα νέο υπερυπολογιστή θα επιταχύνει περαιτέρω τις καιρικές προβλέψεις, βοηθώντας τους αρμοδίους αλλά και τους πολίτες να είναι πιο προετοιμασμένοι για τη διαταραχή των καιρικών συνθηκών κι έτσι είτε να προγραμματίζουν ταξίδια ή όχι, είτε να προχωρούν σε αντιπλημμυρικά έργα», δήλωσε ο Σάρμα, ο οποίος θα προεδρεύει του ετήσιου γύρου των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη, στη Σκωτία, τον Νοέμβριο.

Με τη Βρετανία που φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα το τέλος του έτους, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιδιώκει να παρουσιάσει την ηγετική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου τόσο στη μελέτη του κλίματος όσο και στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η κυβέρνησή του σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που θα προσφέρει ο νέος υπολογιστής για να παράγει πολιτική καθώς επιδιώκει να προωθήσει τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Βρετανία ήταν η πρώτη σημαντική οικονομία που δήλωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 – έναν στόχο που αποκαλείται «net zero» λέει ότι η ισχύς του νέου υπολογιστή θα την βοηθήσει να φτάσει στο στόχο της.

Έξι φορές αύξηση της ισχύος

Το νέο μηχάνημα θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από τις χειρότερες επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, ενισχύοντας την ετοιμότητα για ακραίες καιρικές συνθήκες, ελαχιστοποιώντας έτσι τη ζημιά σε σπίτια και επιχειρήσεις. Τα παραγόμενα δεδομένα θα βοηθήσουν στην επιλογή των πιο κατάλληλων σημείων για την προστασία από τις πλημμύρες, θα επιτρέψουν στα αεροδρόμια να προετοιμαστούν καλύτερα για πιθανές διακοπές λειτουργίας λόγω καιρικών συνθηκών και θα βοηθήσουν τον ενεργειακό τομέα να προστατευθεί από ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος αλλά και υπερβολική τάση.