Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται έτοιμο να ηγηθεί της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής αγοράς ακινήτων φέτος, καθώς οι διεθνείς επενδυτές επιστρέφουν στην αγορά της περιοχής.

Η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων και η μέτρια οικονομική ανάκαμψη θα αυξήσουν τις εισροές κεφαλαίων από επενδυτές του εξωτερικού που επιθυμούν να επωφεληθούν από τα «ολοένα και πιο ελκυστικά επίπεδα τιμών», σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρείας ακινήτων Savills.

Οι Αμερικανοί, Ισραηλινοί, Ιάπωνες και Ταϊβανέζοι επενδυτές πρόκειται να ηγηθούν αυτής της κίνησης, πρωτοστατώντας σε μια ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας σε ακίνητα κατά 20% το 2024, καθώς αντλούν μετρητά στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ολλανδία, σύμφωνα με την έρευνα.

«Σίγουρα, φαίνεται ότι έχουμε ξεπεράσει τα χειρότερα και έχουμε μία περιορισμένη ανάκαμψη», δήλωσε στο CNBC το στέλεχος της Savills, Ρασίντ Χασάν.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μία από τις αγορές με τις μεγαλύτερες εκπτώσεις», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι ναι μεν οι διακυμάνσεις της ήταν «σκληρές και απότομες», αλλά τα θεμελιώδη στοιχεία της, δη το εύρος της αγοράς, η εύκολη προσβασιμότητα και ο περιορισμένος εγχώριος ανταγωνισμός, παραμένουν αναλλοίωτα.

Η Βρετανία κατατάσσεται ως ο κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός για ξένες επενδύσεις σύμφωνα με την έρευνα της CBRE European Investor Intentions Survey, με τους επενδυτές να επισημαίνουν ως κίνητρα την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων και τις υψηλές δυνατότητες απόδοσης.

Στη λίστα ακολουθούν η Γερμανία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Ολλανδία. Το Λονδίνο χαρακτηρίστηκε ως η πιο ελκυστική πόλη και ακολούθησαν το Παρίσι, η Μαδρίτη, το Άμστερνταμ και το Βερολίνο, σύμφωνα με την έρευνα.

«Το Λονδίνο είναι μία από τις λίγες πόλεις που αποδεικνύει σταθερά την ανθεκτικότητά της απέναντι στις δύσκολες οικονομικές αντιξοότητες και παραμένει ένα σημαντικό σημείο εστίασης όσον αφορά το παγκόσμιο κεφάλαιο», δήλωσε το στέλεχος της CBRE, Κρις Μπρετ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται πλέον να προσελκύσει το ένα τρίτο, δη περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων το 2024 μόνο από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Knight Frank. Η Γερμανία, η Ισπανία και η Ολλανδία θα είναι οι επόμενοι μεγαλύτεροι στόχοι των αμερικανικών κεφαλαίων.

Η ανάκαμψη αυτή ακολουθεί μια δύσκολη χρονιά για τα ακίνητα το 2023, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ανέβασαν το κόστος δανεισμού και επιβάρυναν την επενδυτική διάθεση.

Οι παγκόσμιες διασυνοριακές επενδύσεις σε ακίνητα ανήλθαν σε 196,3 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους, μειωμένες κατά 40% σε σχέση με τον 5ετή μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Real Capital Analytics τα οποία επικαλείται η Savills.

Η μείωση ήταν εντονότερη στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), όπου οι εισροές κυμάνθηκαν 59% χαμηλότερα. Αυτό συγκρίνεται με την πτώση 56% που παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ και την μείωση του 12% η οποία καταγράφηκε στην Ασία και τον Ειρηνικό.

Συνολικά 65,2 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν στην ηπειρωτική Ευρώπη το 2023, η πλειονότητα των οποίων προήλθε από Ευρωπαίους αγοραστές, κυρίως στη Γαλλία και την Ισπανία. Λιγότερο από το ήμισυ (40%) προήλθε από χώρες εκτός της Γηραιάς Ηπείρου, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό από το 2010.

Ωστόσο, η τάση αυτή αναμένεται να αλλάξει, καθώς διεθνείς οργανισμοί και μεμονωμένοι επενδυτές επιστρέφουν στην αγορά, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας υποδεικνύουν πιθανή μείωση των επιτοκίων.

«Αναμένουμε ότι η Ευρώπη θα ανακτήσει πιθανότατα την ηγετική της θέση ως ο κυριότερος προορισμός για ξένες επενδύσεις τους επόμενους 12 με 18 μήνες», ανέφερε η Savills στην ανάλυσή της.

Οι κατοικίες και τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι αναμένεται να είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι από την «ένεση» των ξένων κεφαλαίων το 2024.

Για πρώτη φορά, οι αποθήκες και οι κατοικίες ξεπέρασαν τα γραφεία ως η προτιμώμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για τους ξένους επενδυτές, σύμφωνα με την έρευνα της CBRE. Περισσότερο από το ένα τρίτο (34%) των επενδυτών εξέφρασαν την προτίμησή τους για επενδύσεις σε αποθηκευτικούς χώρους και το 28% για τις κατοικίες, έναντι 17% που προτίμησαν τα γραφεία.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι συναλλαγές όσον αφορά την επένδυση σε επαγγελματικά ακίνητα κατέγραψαν μείωση της τάξης του 71% έναντι του πενταετούς μέσο όρου μέχρι το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της RCA, εν μέσω ανησυχιών για την πρόκληση ευρύτερης ύφεσης στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων.

Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει ο Ρασίντ Χασάν, υπάρχουν ακόμα πολλές επιλογές για τους «καιροσκόπους επενδυτές» που επιθυμούν να επωφεληθούν από τις μεγάλες εκπτώσεις στον χώρο των γραφείων και του λιανικού εμπορίου.

«Παραδόξως, ακούμε αρκετές δηλώσεις από επενδυτές όσον αφορά τις επενδύσεις σε χώρους γραφείων. Στο μέλλον νομίζω ότι θα υπάρχει περιορισμένη αρνητική διάθεση γύρω από τα επαγγελματικά ακίνητα αυτού του είδους», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη

Βιργινία Βεντουράκη: Απειλείται ξανά με σφυρί η μεζονέτα στη Φιλοθέη (pic)

Τράπεζα Πειραιώς: Τη διάθεση του 27% αποφάσισε το ΤΧΣ – Πάνω από €4 δισ. οι προσφορές 

Κομισιόν: Πρόστιμο-μαμούθ ύψους 1,8 δισ. στην Apple

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ