Σχεδόν στάσιμη έμεινε τον Οκτώβριο η εργοστασιακή δραστηριότητα στις ΗΠΑ, καθώς οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν για τέταρτη φορά κατά τους τελευταίους πέντε μήνες, ενώ ο δείκτης πληρωμών υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ISM, η δραστηριότητα των αμερικανικών εργοστασίων υποχώρησε κατά 0,7 μονάδα και διαμορφώθηκε μόλις στις 50,2 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020. 

Οι αναλυτές του Bloomberg περίμεναν περαιτέρω πτώση στις 50 μονάδες, δηλαδή ακριβώς στο σημείο, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση του κλάδου.  

Στα επιμέρους στοιχεία, οι νέες παραγγελίες διολίσθησαν στο χαμηλότερο σημείο από τα μέσα του 2020, ενώ οι παραγγελίες από το εξωτερικό περιορίστηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα. Οι πληρωμές για υλικά δε, κατρακύλησαν για 7ο συνεχόμενο μήνα και βρέθηκαν σε χαμηλό δύο ετών.  

Όλα τα παραπάνω ενισχύουν τους φόβους περί σημαντικής επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, ενόσω η κεντρική τράπεζα «πνίγει» την ανάπτυξη προκειμένου να αναχαιτίσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό (8,2% τον Σεπτέμβριο). 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Federal Reserve θα προχωρήσει την Τετάρτη σε ακόμη μία mega αναθεώρηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας τα επιτόκια στο εύρος 3,75% – 4%.  Για τον Δεκέμβριο, παράλληλα, αναμένεται αύξηση κατά 75 ή κατά 50 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού, κάτι που ήδη αποτυπώνεται και στα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ.

Ας σημειωθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,6% για το 2022 και στο 1% για το 2023. 

Διαβάστε επίσης

Ο τύπος με τα χαϊμαλιά, η νέα εξαγορά της Google στην Ελλάδα, οι εκπλήξεις της Reds και οι νέες μάχες των εργολάβων

Πλειστηριασμοί: Η ώρα της κρίσης για 3+1 «επώνυμα» σφυριά (pics)

Θεόδωρος Καρύδης: Ο Έλληνας «βαρόνος» του αλκοόλ, που έγινε «βασιλιάς» των ακινήτων