Οι επενδύσεις στις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας αναμένεται να μειωθούν κατά 39% φέτος από τα $83 δισ. το 2022 στα $51 δισ. το 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία της venture capital Atomico, δεδομένης της πίεσης την οποία δέχεται ο τεχνολογικός τομέας.

Η μείωση αυτή οφείλεται ως επί το πλείστον στην έλλειψη ενδιαφέροντος των Αμερικανών επενδυτών. Τα αμερικανικά funds αποτελούν τους κυριότερους επενδυτές στην Ευρώπη, ενώ πολλές venture capital των HΠΑ έχουν ανοίξει γραφεία στο Λονδίνο έτσι ώστε να δραστηριοποιηθούν στον ευρύτερο ευρωπαϊκό τεχνολογικό τομέα.

Η σημαντική αυτή μείωση της χρηματοδότησης στην Ευρώπη ακολουθεί ένα καθ’ όλα δύσκολο έτος για τις νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας της Γηραιάς Ηπείρου. Σύμφωνα με την Atomico, η οποία έχει επενδύσει τόσο στις Stripe, Klarna και Graphcore, υπάρχουν και ορισμένα σημάδια σταθερότητας στην ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας, όπως το γεγονός πως η συνολική αξιολόγηση των εισηγμένων και μη εταιρειών του κλάδου ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των $3 τρισ. το οποίο είχε αρχικά επιτύχει το 2021.

Παράλληλα, η Atomico ανέφερε πως το ποσοστό μείωσης της χρηματοδότησης των νέων startups είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό των νεοφυών επιχειρήσεων οι οποίες προσπαθούν να προχωρήσουν σε δεύτερο ή τρίτο κύκλο χρηματοδότησης. Οι τελευταίες, μάλιστα, αποτελούν και το 93% των απωλειών επενδύσεων ύψους $28 δισ. μεταξύ του 2022 και του 2023, τόνισε η Atomico.

Οι τεχνολογικές εταιρείες της Ευρώπης έχουν υποστεί αυξημένες πιέσεις προς ενίσχυση της κερδοφορίας τους αντί για ανάπτυξη, τη στιγμή που οι μεγαλύτερες επενδυτικές αναθεωρούν τις τοποθετήσεις τους στον κλάδο.

Οι μετοχές πολλών υψηλής αξιολόγησης τεχνολογικών εταιρειών έχουν καταγράψει μείωση λόγω πολλαπλών μακροοικονομικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. 

Τόσο η ΕΚΤ όσο και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες έχουν αναγκαστεί να αυξήσουν τα επιτόκιά τους προς καταπολέμηση του πληθωρισμού, κάτι το οποίο έχει περιορίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα σε εταιρείες οι οποίες βασίζονται σε εκτιμήσεις όσον αφορά τη μελλοντική τους κερδοφορία.

Η αξιολόγηση της BNPL (buy-now-pay-later) σουηδικής εταιρείας Klarna μειώθηκε κατά 85% στα $6,7 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με την Atomico, η συνολική τεχνολογική αγορά της Ευρώπης έχει καταγράψει σημαντική μείωση των πολλαπλασιαστών αξιολόγησής της.

Η μέση αξία των εισηγμένων software-as-a-service εταιρειών κυμαίνεται πλέον σε επίπεδο πενταπλάσιο των εσόδων, σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο προηγούμενο μέσο όρο του 7,8. 

Σημαντικός είναι και ο αριθμός των απολύσεων στον ευρωπαϊκό τομέα τεχνολογία, σύμφωνα με την Atomico, ο οποίος άγγιξε τις 11.100 το α’ τρίμηνο, στο 6% του παγκόσμιου αριθμού των 185.000 απολύσεων.

«Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν έχουμε φτάσει ακόμα στο ζενίθ», τόνισε το στέλεχος της εταιρείας, Τομ Γουέμερ στο CNBC, προσθέτοντας πως «αναμένουμε περισσότερες απολύσεις το 2023. Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο σε ό,τι αφορά τον κύκλο των αγορών».

Την ίδια στιγμή, ομάδες εργαζομένων πρώην τεχνολογικών «μονόκερων» φαίνεται πως ιδρύουν όλο και μεγαλύτερο αριθμό νεοφυών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Atomico, υπήρξαν 1.406 νέοι ιδρυτές, πρώην στελέχη startups τα οποία δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Σύμφωνα, όμως, με το στέλεχος της Atomico, Σάρα Γκουεμούρι, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν οι απολύσεις έπαιξαν ρόλο στη ροή ταλέντων από τις εταιρείες – «μονόκερους» σε νέες επιχειρήσεις.

Παρά τα αρνητικά στοιχεία αυτά, η τεχνητή νοημοσύνη έχει αποτελέσει ένα από τα ελάχιστα θετικά σημεία του κλάδου, με πολλές startups να έχουν συγκεντρώσει αυξημένη χρηματοδότηση λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις της ΤΝ αποτελούσαν το 35% του συνόλου των επενδύσεων στο generative AI και το machine learning, από το 5% του προηγούμενου έτους. 

«Βρισκόμαστε στις αρχές του νέου επενδυτικού υπερκύκλου στην τεχνητή νοημοσύνη», τόνισε ο Γουέμερ, προσθέτοντας πως «η ΤΝ παρέχει μεγάλο μέρος της καινοτομίας στον τομέα και η Ευρώπη έχει εισέλθει δυναμικά σε αυτόν. Το κύριο μέλημά μας θα είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος το οποίο θα υποστηρίζει τα ταλέντα και τη δημιουργία του νέου υπερκύκλου».

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί η ρωσική ελίτ κοιτάζει τον Πούτιν «με μισό μάτι»

Προσωπικός βοηθός: Μέχρι πότε παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από ΑμεΑ

Η Ελλάδα δανείζεται με χαμηλότερο κόστος από τις ΗΠΑ – Μόλις στο 3,6% η απόδοση των ομολόγων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ