Διεθνή

Μπάιντεν: Δεν υπάρχει κανένας νέος Ψυχρός Πόλεμος

  • newsroom


Τι αναμένεται να δηλώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναμένεται να μιλήσει την Τρίτη (21.09.2021) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπου θα τονίσει ότι δεν πιστεύει «στην ιδέα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, με έναν κόσμο διαιρεμένο σε κομμάτια».

Αυτό έγινε σήμερα γνωστό από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, με φόντο την αντιπαλότητα μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Όπως είπε ο ίδιος, ο Αμερικανός πρόεδρος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για μια ενωτική ομιλία, καθώς «πιστεύει σε έναν σθεναρό, έντονο κόσμο, που υπακούει σε αρχές ανταγωνισμού».

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες ο Τζο Μπάιντεν προκάλεσε τις επικρίσεις συμμάχων για τη μονομερή διαχείριση της αποχώρησης από το Αφγανιστάν, αλλά και μια σοβαρή διπλωματική κρίση με τη Γαλλία, με επίκεντρο τη συμφωνία AUKUS και ένα μεγάλο συμβόλαιο εξοπλισμών με την Αυστραλία.

Η Γαλλία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι χωρίς να την προειδοποιήσουν προχώρησαν σε νέα συμμαχία, στο πλαίσιο της οποίας η Αυστραλία θα εξοπλιστεί με αμερικανικά υποβρύχια, κάτι που ακυρώνει την τεράστια παραγγελία που είχαν κάνει οι Αυστραλοί στη Γαλλία πριν από κάποια χρόνια.

«Έκλεισε το κεφάλαιο του πολέμου»

Εξάλλου, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους θέλει να καταστήσει γνωστό στη διεθνή κοινότητα ότι «έκλεισε το κεφάλαιο του πολέμου» και «άνοιξε ένα κεφάλαιο, που θα είναι αφιερωμένο σε μια αμερικανική διπλωματία εξατομικευμένη, αποφασιστική και αποτελεσματική, που θα ορίζεται από τη συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους (των ΗΠΑ) με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που δεν μπορούν να επιλυθούν με τη στρατιωτική δύναμη».

Αναφορικά με τη διεθνή φήμη των ΗΠΑ, ο αξιωματούχος της κυβέρνησης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι «το πλαίσιο είναι κυρίως θετικό, παρά τις διαφορετικές οπτικές για το Αφγανιστάν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα με τη Γαλλία».

Σε αυτό το θέμα, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που έδωσε η Γαλλία, ότι δηλαδή ο Αμερικανός πρόεδρος αιτήθηκε αυτήν τη συνομιλία, ο αξιωματούχος είπε: «Ανυπομονούμε για αυτήν την τηλεφωνική συνδιάλεξη».

Ακόμη, επισήμανε ότι ο Τζο Μπάιντεν «θέλει να μοιραστεί την επιθυμία του να εργαστεί στενά με τη Γαλλία στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού και στη διεθνή σκηνή» και τόνισε ότι πιστεύει «πως νιώθουν βαθύ σεβασμό ο ένας για τον άλλον».

Διαβάστε ακόμη

Άνοιξε η πλατφόρμα για επανένταξη στις 100 – 120 δόσεις της εφορίας

Fitch: Γιατί είναι θετική στην αύξηση χρέους της ΕΕ

Bill Gates: Συγκέντρωσε πάνω από $1 δισ. στο πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή