Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο έδειξαν ότι η οικονομική ανάκαμψη στις περισσότερες χώρες έχει αρχίσει να χάνει κάποια δύναμη, επισημαίνει η Capital Economics.

Ταυτόχρονα, ενώ ο πληθωρισμός είναι γενικά υψηλότερος τώρα από ό,τι στην αρχή του καλοκαιριού, υπάρχουν ενδείξεις ότι πλησιάζει προς την κορύφωσή του στις περισσότερες περιοχές. Σε αυτό το πλαίσιο, ενώ οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να συζητούν τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων, η γενικότερη εικόνα είναι ότι οι ρυθμίσεις πολιτικής θα παραμείνουν εξαιρετικά χαλαρές.

Υπάρχουν ευρείες ενδείξεις, αναφέρει ο οίκος, τόσο από τις έρευνες όσο και από τα αδιάσειστα στοιχεία δραστηριότητας ότι ο ρυθμός ανάκαμψης στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες.

Οι δείκτες PMI για τη μεταποίηση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει και οι έρευνες για τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού IFO, έχουν υποχωρήσει σε ένα βαθμό.

Εν τω μεταξύ, η ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η ανάκαμψη στη Γερμανία διαρκεί περισσότερο απ’ ό,τι περιμέναμε, εξηγεί η Capital Economics, και ο πληρεξούσιος δείκτης δραστηριότητας στην Κίνα δείχνει ότι η ανάπτυξη εκεί επιβραδύνεται και η έκρηξη του παγκόσμιου εμπορίου έχει εξομαλυνθεί.

Οι αιτίες

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που παίζουν ρόλο για την εικόνα αυτή, εκτιμά ο οίκος. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι σε κάποιο βαθμό αναπόφευκτη, δεδομένου ότι η ταχεία ανάκαμψη νωρίτερα μέσα στο έτος είχε αφήσει τις περισσότερες οικονομίες είτε στα προ του ιού επίπεδα παραγωγής τους είτε κοντά σε αυτά.

Ωστόσο, η εξάπλωση της εξαιρετικά μολυσματικής μετάλλαξης του κορωνοϊού Δέλτα έχει επίσης επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα, ιδίως στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση έχει επιβάλει εκ νέου περιορισμούς στις μετακινήσεις σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τη στρατηγική της “μηδενικού COVID”. Και υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι οι περιορισμοί στην προσφορά εμποδίζουν επίσης την ανάκαμψη σε ορισμένους τομείς.

Ανάκαμψη και πληθωρισμός

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν αλλάζει την άποψή της Capital Economics ότι οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη θα πραγματοποιήσουν πλήρη ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας αλλά η ανάπτυξη στις περισσότερες περιοχές θα εξασθενήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις για το ΑΕΠ είναι τώρα προς τα κάτω. Πράγματι, συνεχίζει η Capital Economics, έχει ήδη υποβαθμίσει την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ φέτος, η οποία είναι χαμηλότερη από το consensus.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός «τρέχει» τώρα πάνω από τον στόχο στις ΗΠΑ και την Eυρωζώνη και είναι πιθανό να υπερβεί τον στόχο του και πάλι στο Ηνωμένο Βασίλειο τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα έχει μειωθεί (και είναι εξαιρετικά χαμηλός), αλλά ο δείκτης τιμών παραγωγού παραμένει αυξημένος.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του πληθωρισμού μπορεί ακόμη να αποδοθεί στις επιπτώσεις της πανδημίας, οι οποίες είναι πιθανό να είναι προσωρινές. Αυτό περιλαμβάνει την απότομη ανάκαμψη των παγκόσμιων τιμών των βασικών εμπορευμάτων, αλλά και τις αυξήσεις στις τιμές όλων των προϊόντων από τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μέχρι τα αεροπορικά εισιτήρια και τα γεύματα σε εστιατόρια.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ενδείξεις στα τελευταία στοιχεία από τις ΗΠΑ ότι έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση του πληθωρισμού που σχετίζεται με την πανδημία. Ο οίκος αναμένει ότι ο πληθωρισμός σε όλες τις μεγάλες οικονομίες θα υποχωρήσει το 2022. Τα κακά νέα είναι ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές αυξάνονται στις ΗΠΑ.

Προς το παρόν, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να βαδίσουν σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της διασφάλισης ότι η ανάκαμψη δεν θα ανακοπεί και της επαγρύπνησης για τον πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος της Fed σηματοδότησε κατά την ομιλία του στο συμπόσιο του Jackson Hole ότι η FOMC είναι πιθανό να αρχίσει να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων φέτος, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο θα αποσυρθεί η στήριξη της πολιτικής θα είναι εξαιρετικά σταδιακός και ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων παραμένουν αρκετά μακριά. Ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν επίσης αρχίσει να συζητούν το ενδεχόμενο να αρχίσει να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο θα κινηθεί είναι πιθανότατα ακόμη πιο αργός από ό,τι η Fed.

Η κατάσταση στις οικονομίες των χωρών των αναδυόμενων αγορών παραμένει λίγο διαφορετική, με τις κεντρικές τράπεζες να παραμένουν πιο ευαίσθητες στον υψηλότερο πληθωρισμό και τους φορείς χάραξης πολιτικής από τη Χιλή έως τη Βραζιλία να προχωρούν σε αυστηροποίηση περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αγορές τους τελευταίους μήνες.

Η μακροχρόνια έκκλησή μας ότι η Τράπεζα της Κορέας θα αυξήσει τα επιτόκια αυτόν τον μήνα αποδείχθηκε επίσης σωστή. Αλλά το κύριο μήνυμα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες των προηγμένων οικονομιών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών ήταν ότι, παρά το tapering, είναι πιθανό να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις πολιτικής εξαιρετικά χαλαρές για το προσεχές μέλλον.

Διαβάστε ακόμα:

Bitcoin: Νέο άλμα για το κρυπτονόμισμα – Σκαρφάλωσε πάνω από τα 50.000 δολάρια

Τα «χρυσά» deals των +6 δισ. ευρώ που αλλάζουν την ελληνική αγορά

Γκουό Γουενγκούι: Ο Κινέζος μεγιστάνας που ζει αυτοεξόριστος στη Νέα Υόρκη