Η φετινή καλοκαιρινή περίοδος χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες, κύματα καύσωνα και δριμύτατη ξηρασία, επηρεάζοντας την ευρωπαϊκή οικονομία ακόμα και στις συνήθως κρύες και βροχερές περιοχές του ευρωπαϊκού Βορρά.

Στη Γαλλία o Λίγηρας είναι τόσο αποξηραμένος που μπορεί κανείς να τον διασχίσει με τα πόδια. Η στάθμη του Ρήνου στη Γερμανία έχει μειωθεί σε λίγα μόλις εκατοστά, παραλύοντας το εμπόριο και σταματώντας τις κρουαζιέρες στο ποτάμι. Η Ιταλία βιώνει την δριμύτερη περίοδο ξηρασίας από το 1800, τη στιγμή που πολλές καλλιέργειες ρυζιού έχουν καταστραφεί. 

Η κλιματική αλλαγή και η ξηρασία αυτή, όμως, είναι περισσότερο αισθητή στη Νορβηγία και στον συνήθως «υγρό» νότο της σκανδιναβικής χώρας, όπου τα πρόβατα πια παγιδεύονται στη λάσπη των ακτών και οι σολομοί δεν μπορούν να αποδημήσουν μέσω των ποταμών.

Τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών μονάδων που ευθύνονται για το 90% της ενεργειακής παραγωγής της Νορβηγίας αλλά και μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών ηλεκτρικού σε πολλές γειτονικές χώρες έχουν μειωθεί σε χαμηλό 25ετίας, προκαλώντας ελλείψεις που αυξάνουν τόσο τις τιμές όσο και τις πολιτικές διαμάχες.

Ενεργειακή (αν)ασφάλεια

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνουν την ενεργειακή κρίση στη Γηραιά  Ήπειρο. Σημειωτέον πως ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν έχει εργαλειοποιήσει το φυσικό αέριο ως ανταπάντηση στις κυρώσεις της Δύσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, απειλώντας άμεσα την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

«Πρόκειται για μία “τέλεια καταιγίδα”», τόνισε ο CEO της νορβηγικής Agder Energi, Steffen Syvertsen.

Εκτός της μείωσης των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η δραματική αύξηση της ζήτησης λόγω του «ανοίγματος» της οικονομίας μετά την πανδημία και της αποτυχίας της αύξησης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν οδηγήσει τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας στα ύψη ακόμα και στην ενεργειακή αυτόνομη Νορβηγία. Η χώρα, πια, αναγκάζεται να κρατήσει όλο και περισσότερη ενέργεια για εγχώρια κατανάλωση. Σύμφωνα με τον Syvertsen «η καλύτερη λύση της κρίσης αυτής είναι η απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, αλλά προφανώς κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο».

Στην καρδιά της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, Γερμανία η κυβέρνηση μελετά, πια, την πιθανότητα επαναλειτουργίας μονάδων πυρηνικής ενέργειας, λόγω των προβλημάτων στις ποτάμιες οδούς.

Οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που χρησιμοποιούν άνθρακα κατά μήκος του Ρήνου δεν μπορούν να προμηθευτούν με αρκετό υδρογονάνθρακα λόγω της χαμηλής στάθμης και πολλές εταιρείες όπως η Uniper ανακοίνωσαν πρόσφατα πως θα αναγκαστούν να μειώσουν την ενεργειακή παραγωγή τους λόγω των ελλείψεων αυτών.

Στη Γαλλία, εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά έτσι ώστε να αποφευχθεί η διάχυση υπερβολικά ζεστού νερού στους ποταμούς. Σημειωτέον πως πολλά από τα εργοστάσια αυτά ήταν ήδη κλειστά λόγω συντήρησης, επιδεινώνοντας την έλλειψη ενέργειας στη χώρα.

Στη Βρετανία, τα κάποτε πράσινα λιβάδια έχουν αποξηρανθεί και οι εταιρείες διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης προσπαθούν να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό, προετοιμαζόμενες για τα επερχόμενα μπλακ άουτ.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος και επισήμως στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας

Yachting for rich and famous: Διεθνείς προσωπικότητες στις ελληνικές θάλασσες 

Προϋπολογισμός: Το ενεργειακό κόστος «δυναμιτίζει» τα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης