Την έναρξη προκαταρκτικών συνομιλίων πρόκειται να ξεκινήσουν, Βραζιλία και Αργεντινή, με αφορμή την προοπτική θέσπισης ενός κοινού νομίσματος.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το σχέδιο θα συζητηθεί σε σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Άιρες τη νέα εβδομάδα. Θα συζητήσουν πώς το νέο νόμισμα θα μπορούσε να αυξήσει το εμπόριο στην περιοχή και να μειώσει την εξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο. Η Βραζιλία θέλει να ονομάσει το νέο νόμισμα “sur” (νότος).

Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Σέρτζιο Μάσσα δήλωσε στους FT ότι θα υπάρξει απόφαση για την εξέταση των απαραίτητων παραμέτρων για ένα κοινό νόμισμα. Είπε ότι αυτό θα περιλαμβάνει θέματα όπως το μέγεθος των οικονομιών, τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα και το ρόλο των κεντρικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τους FT, η νομισματική ζώνη – παρόμοια με το ευρώ στην Ευρώπη – θα μπορούσε αργότερα να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Αρχικά, ωστόσο, μόνο το πέσο Αργεντινής και το ρεάλ Βραζιλίας θα συγχωνεύονταν στο νέο νόμισμα. Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επισκέπτεται τη γειτονική Αργεντινή από αυτή την Κυριακή.

Διαβάστε ακόμη

Lambrook School: Αυτό είναι το θρυλικό σχολείο “κλειστό club” όπου φοιτά το αύριο της βρετανικής βασιλικής οικογένειας

Το νέο εργοστάσιο της Prada είναι ένα πράσινο έργο Τέχνης στην καρδιά της Τοσκάνης

Μητσοτάκης, στρατηγική και Ιερώνυμος, ο stealth μπίζνεσμαν που έκοψαν οι τράπεζες, το PR boy και ο Μυστακίδης