Τα κέρδη από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αγορά όπλων για την Ουκρανία, πρότεινε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είναι καιρός να αρχίσουμε να συζητάμε τη χρησιμοποίηση των αποδόσεων των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την από κοινού αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία», δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια ομιλίας της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Επισημαίνεται πως ο τρόπος χρησιμοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού κράτους που δεσμεύθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αποτελεί αντικείμενο εντατικών διαβουλεύσεων και εγείρει νομικά ζητήματα.

Η επιλογή της κατάσχεσής τους συναντά δισταγμούς στο εσωτερικό της Ενωσης, ωστόσο, οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται τρόπους χρησιμοποίησης των αποδόσεων που προέρχονται από τα περιουσιακά αυτά στοιχεία.

«Με ή χωρίς την υποστήριξη των εταίρων μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Ρωσία να κερδίσει», επανέλαβε η πρόεδρος της Κομισιόν. Αναφερθείσα στην ευρύτερη κατάσταση της Ενωσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέμεινε στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής κυριαρχίας που σημαίνει «να αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι την ευθύνη όσων είναι ζωτικής, έως υπαρξιακής, σημασίας για εμάς».

«Η απειλή ενός πολέμου δεν είναι ίσως επικείμενη, αλλά δεν είναι και απίθανη… Οι κίνδυνοι δεν πρέπει να υπερτιμηθούν, αλλά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι».

Στο πλαίσιο της ομιλίας της, η πρόεδρος της Κομισιόν συνεχάρη τη Σουηδία για την προσεχή ένταξή της στο ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για ένα «ιστορικό βήμα για τη χώρα και την κοινή μας ασφάλεια».

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Γιατί «βλέπει» μεγάλα περιθώρια ανόδου στις ευρωπαϊκές μετοχές (γραφήματα)

Γιατί οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί ευνοούν τις μεγαλύτερες ταχύτητες στα πλοία (γράφημα)

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών η ζήτηση για αγορά κατοικίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ