Μείωση για 5η εβδομάδα παρουσίασε ο δείκτης των αιτήσεων για αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ, πλησιάζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 30 ετών, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων διατηρήθηκαν πάνω από το 7%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, την εβδομάδα που έληξε στις 23 Φεβρουαρίου ο δείκτης της αμερικανικής Mortgage Bankers Association (MBA) για τις αιτήσεις χορήγησης στεγαστικών δανείων μειώθηκε κατά 4,5% στο 127,6. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο μετά τον Οκτώβριο, όταν διολίσθησε σε επίπεδα που δεν είχαν εμφανιστεί μετά το 1995 -γεγονός που υποδηλώνει ότι η δυναμική της αγοράς κατοικίας εξασθενεί.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το συμβατικό επιτόκιο για ένα 30ετές σταθερό στεγαστικό δάνειο υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 7,04%, κυμαινόμενο κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ξεκίνησαν το έτος κάτω από το 7%, ενισχύοντας τις πωλήσεις νέων και υφιστάμενων κατοικιών τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ -λαμβάνοντας υπόψιν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, την εύρωστη αγορά εργασίας και τον κάπως σταθερό πληθωρισμό- έχουν δηλώσει ότι δεν βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια, με αποτέλεσμα το κόστος χρηματοδότησης των κατοικιών να έχει φτάσει τις τελευταίες εβδομάδες σε υψηλότερα επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Γιατί «βλέπει» μεγάλα περιθώρια ανόδου στις ευρωπαϊκές μετοχές (γραφήματα)

Γιατί οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί ευνοούν τις μεγαλύτερες ταχύτητες στα πλοία (γράφημα)

Δύο μέρες περιθώριο για τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. και την κατάθεση πινακίδων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ