Οι αναλυτές ελπίζουν πως το 2022 θα είναι πιο ήρεμο, σε σχέση με τα δύο τελευταία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, η πανδημία συνεχίζεται και κανείς δε γνωρίζει τί μέλλει γενέσθαι. Ιδού τα μεγαλύτερα ρίσκα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, σύμφωνα με την εφημερίδα Τhe Guardian.

Νέα μετάλλαξη

Δε γνωρίζουμε ακόμα πόσο δύσκολη θα αποδειχθεί τελικά η μετάλλαξη Όμικρον, αλλά το νέο κύμα της πανδημίας έχει ήδη καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα. Οι καταναλωτές πολλές φορές αυτοπεριορίζουν τις μετακινήσεις τους. Η επιστροφή σε καθολικά lockdowns απειλεί τα μάλα την οικονομία. 

Σύμφωνα με τον αναλυτή της BCA Research Dhaval Joshi, θα υπάρξουν νέες μεταλλάξεις έως ότου μία από αυτές αποτελέσει πραγματικό πρόβλημα. Για τον ίδιο «η Όμικρον δεν αποτελεί σούπερ μετάλλαξη. Αλλά εάν αυτό συνεχιστεί θα υπάρξει μια σούπερ-μετάλλαξη».

Πληθωρισμός

Η πληθωριστική αύξηση των τιμών έχει αποτελέσει ένα από τα κύρια οικονομικά προβλήματα του 2021. Η ΤτΑ, η Fed και η EKT «πιάστηκαν στον ύπνο» από τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού η οποία βασίστηκε στην ενεργειακή κρίση, την έλλειψη εργατικού δυναμικού και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η ΤτΑ αναμένει αύξηση του ετήσιου κόστους διαβίωσης κατά 5% μέχρι τον Απρίλιο πριν ο δείκτης αρχίσει να υποχωρεί.

Οι κεντρικές τράπεζες θα κληθούν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις το 2022 όσον αφορά τα επιτόκια και τον περιορισμό των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας

Κινεζική οικονομία

Αν και η κινεζική οικονομία αναμενόταν να καταγράψει υποχώρηση εδώ και χρόνια μετά από δεκαετίες αχαλίνωτου δανεισμού, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, τουλάχιστον προς το παρόν.

Παρ’ όλα αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας έχουν αρχίσει να συνδυάζονται με την πανδημική κρίση και απειλούν την παγκόσμια οικονομία με ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» που ταρακουνά τις αγορές του πλανήτη.

Τα πρόσφατα προβλήματα στον τομέα ακινήτων της χώρας και συγκεκριμένα της εταιρείας Evergrande και οι προσπάθειες της κυβέρνησης της χώρας για περιορισμό του «domino effect» που αυτό παραλίγο να προκαλέσει στην ευρύτερη αγορά, υποδεικνύουν την αβεβαιότητα της κατάστασης που επικρατεί στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Η κρίση του τομέα ακινήτων, συνδυασμένη με την πανδημία, την εθνικιστική ρητορική και τις βλέψεις του Πεκίνου προς την Ταϊβάν ενδέχεται να δημιουργήσουν το επόμενο «επικίνδυνο μείγμα» για το 2022. 

Αναπτυσσόμενες αγορές

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας έχει φέρει στο προσκήνιο την αστάθεια και την αβεβαιότητα που επικρατεί στις αναπτυσσόμενες αγορές. Η Τουρκία, βέβαια, αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, αφού ο κύριος λόγος της τρέχουσας νομισματικής κρίσης είναι η οικονομική πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν

Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα έγκειται στο δανεισμό σε δολάρια των αναπτυσσόμενων αγορών μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ως εγγύηση. Εάν η Fed περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων η ισοτιμία του δολαρίου αναμένεται να αυξηθεί, κάνοντας την αποπληρωμή των χρεών των φτωχών αυτών χωρών δυσκολότερη. 

Κραχ

Μετοχές, ομόλογα, ακίνητα. Οι τιμές όλων έχουν καταγράψει άνοδο μετά το αρχικό sell-off την αρχή της πανδημίας. Τα χαμηλά επιτόκια και η εισροή άπλετου ρευστού οφειλόμενου στο QE στις αγορές έχουν κάνει το δανεισμό και την αγορά ακινήτων ευκολότερα.

Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αυτών έχουν επίσης υποστηριχθεί από την τρέχουσα τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» των κεντρικών τραπεζών. Ο κίνδυνος έγκειται στην πιθανότητα απότομης αύξησης των επιτοκίων από τις τράπεζες αυτές λόγω υπερπληθωρισμού, κάτι που θα τινάξει τα σαθρά θεμέλια της κερδοσκοπίας στις αγορές, στον αέρα και θα προκαλέσει κραχ.

Διαβάστε ακόμη

Αυτές είναι οι 10 ελληνικές startups που «σήκωσαν» κεφάλαια €400 εκατ. το 2021

Το εφοπλιστικό κάλεσμα του ζεύγους Κούστα (pics)

Σε ποια χώρα ξέμειναν από πατάτες – Τρία αεροπλάνα θα λύσουν το πρόβλημα