Κατά 0,5% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, σε μια ένδειξη ότι αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις από την άνοδο στα κόστη καυσίμων και πρώτων υλών.

Η άνοδος του πληθωρισμού εσχάτως έχει τραβήξει την προσοχή της Τράπεζας της Ιαπωνίας, με κάποια μέλη της να υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αρχίσουν να είναι πιο επιθετικές στο να περνούν τα υψηλότερα κόστη στους καταναλωτές, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια.

«Δεν είναι πιθανό να δούμε αύξηση μισθών στην Ιαπωνία τόσο απότομα όσο στις ΗΠΑ. Υπάρχει όμως σημαντική πιθανότητα, τόσο η οικονομική ανάπτυξη, όσο και ο πληθωρισμός να ξεπεράσουν τις προσδοκίες», ανέφερε ένα μέλος του συμβουλίου της BoJ. .

Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των φρέσκων τροφίμων, αλλά συμπεριλαμβάνει το ενεργειακό κόστος, είναι ελαφρώς κάτω από τις προβλέψεις της αγοράς για άνοδο 0,6%.

Πάντως, η άνοδος αυτή δεν είναι πιθανό να πυροδοτήσει έναν άμεσο τερματισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την πλευρά της BOJ, καθώς ο πληθωρισμός απέχει ακόμα πολύ από τον στόχο του σχεδόν 2% και αφού οφείλεται κυτρίως σε εξωτερικούς παράγοντες παρά σε ισχυρή εγχώρια ζήτηση.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός μπορεί να βλάψει την κατανάλωση σε μια εποχή που αυξάνονται τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον και περισσότεροι άνθρωποι που μένουν περιορισμένοι στα σπίτια τους για να προφυλαχθούν. Όλα αυτά μειώνουν τις προοπτικές της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης της Ιαπωνίας.

Οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 13,4% τον Δεκέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, τον ταχύτερο ρυθμό από το 1981, πέρα από την αύξηση του κόστους της βενζίνης κατά 22,4%, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΔΤΚ.

Η Ιαπωνία δεν έχει μείνει άτρωτη από τις επιπτώσεις του παγκόσμιου πληθωρισμού των βασικών εμπορευμάτων, καθώς οι τιμές χονδρικής αυξάνονται με ρυθμό ρεκόρ, ωθώντας περισσότερες εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές και ήδη μετατοπίζοντας την αντίληψη του κοινού ότι ο αποπληθωρισμός θα συνεχιστεί.

Η BOJ αύξησε τις προβλέψεις της για τις τιμές την Τρίτη, αλλά επισήμανε ότι δεν βιάζεται να αλλάξει την υπερβολικά χαλαρή πολιτική της, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός.

Διαβάστε ακόμη:

Ανεμβολίαστοι 9 στους 10 που έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό

Qair Group: Μετά τη Σκωτία έρχεται η σειρά του Αιγαίου;

Οι γεωπολιτικές εντάσεις έφεραν ξανά στο προσκήνιο τον χρυσό