Στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 13 χρόνια υποχώρησαν, τον Οκτώβριο, οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς η εκτόξευση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και η χαμηλή διαθεσιμότητα σπιτιών έχει δημιουργήσει έντονες πιέσεις στην αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του National Association of Realtors οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών έπεσαν περαιτέρω κατά 4,1%, στα 3,79 εκατ. σπίτια, που είναι το χαμηλότερο σημείο για το δείκτη από τον Αύγουστο του 2010. Οι αναλυτές στις εκτιμήσεις τους περίμεναν μεν πτώση, αλλά στα 3,90 εκατ. σπίτια.

Σημειωτέον πως οι πωλήσεις του Οκτωβρίου αποτυπώνουν συμβόλαια που «έκλεισαν» έως και δύο μήνες πριν, όταν το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων 30 ετών είχε εκτοξευτεί στο ανώτερο επίπεδο από τα τέλη του 2000.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου το σταθερό επιτόκιο των στεγαστικών δανείων 30 ετών κινείτο στο 7,31%, πριν ανέβει έως και στο 7,79% στα τέλη Οκτωβρίου, που ήταν και το υψηλότερο σημείο του από τον Νοέμβριο του 2000. Έκτοτε έχει υποχωρήσει με φόντο τη μείωση του πληθωρισμού και την απόφαση της Fed να κρατήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, όμως και πάλι στο 7,44% θεωρείται αρκετά υψηλό.

Επίσης, και οι μεταπωλήσεις σπιτιών, που αναλογούν σε ένα μεγάλο μερίδιο συμβολαίων, σημείωσαν «βουτιά» ύψους 14,6% σε ετήσια βάση.

Ανασχετικός παράγοντας πέρα από το υψηλό κόστος δανεισμού στάθηκε και η χαμηλή διαθεσιμότητα. Για τον Οκτώβριο τα διαθέσιμα παλαιά σπίτια στην αγορά ήταν κατά 5,7% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, με το μέσο χρόνο που χρειάστηκε για την πώληση τους να διαμορφώνεται στις 23 μέρες, αντί των 21 ημερών πέρυσι.

Όσον αφορά τις τιμές, η μέση τιμή ήταν κατά 3,4% υψηλότερη από πέρυσι, στα 391.800 δολάρια, που καθιστά τον Οκτώβριο έναν από τους πιο ακριβούς των τελευταίων δεκαετιών.

Διαβάστε ακόμη

Πράσινο φως απ’ τους μετόχους της Currys για την πώληση του Κωτσόβολου

«Καμπανάκι» ΕΚΤ για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εμπορικά ακίνητα

Διαπραγματεύσεις για την πώληση της Telekom Romania στην Clever Media – Πώς σχολιάζει ο ΟΤΕ (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ