Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε το κρατικό χρέος των ΗΠΑ ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ορόσημο των 31 τρισεκατομμυρίων δολάρια εν μέσω υψηλού πληθωρισμού (σε υψηλό 4ετίας), αύξησης των επιτοκίων και αυξανόμενης οικονομικής αβεβαιότητας.

Όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο τις ανακοινώσεις του αμερικανικού υπουργείου το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 31,1 τρισ. δολάρια.

Η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε σε ένα κρεσέντο δανεισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 για να στηρίξει την οικονομία με αποτέλεσμα το κρατικό χρέος να αυξηθεί κατά σχεδόν κατά 8 τρισ. δολάρια από τις αρχές του 2020, ενώ σε διάστημα μόλις 8 μηνών αυξήθηκε κατά 1 τρισ. δολάρια.

Όπως σημειώνει το CNN η αύξηση του δανεισμού κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ αλλά και τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Μπάιντεν έγινε ενώ τα επιτόκια ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Πλέον με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed) να προχωρά σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων για να τον περιορίσει, το κόστος δανεισμού είναι κατά πολύ ακριβότερο.

Σε εκτίμησή του τον περασμένο μήνα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CRFB) είχε υπολογίσει ότι το διάστημα από το 2021 έως το 2031 η πολιτική του Προέδρου Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να αυξήσει το έλλειμμα των ΗΠΑ κατά 4,8 τρισ. δολάρια.

Στην έκθεση του CRFB αναφέρεται ότι «Ο υπερβολικός δανεισμός θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις, θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε νέο ρεκόρ και θα τριπλασιάσει το ύψος των τόκων στις ομοσπονδιακές πληρωμές την επόμενη δεκαετία – ή και ακόμα νωρίτερα εάν τα επιτόκια αυξηθούν ταχύτερα ή περισσότερο από το αναμενόμενο».

Ο δανεισμός των ΗΠΑ αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο την τελευταία δεκαετία σε εξωπραγματικά επίπεδα. Στις 20 Ιανουαρίου 2009 όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ήταν 10,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ όταν ανέλαβε καθήκοντα ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις στις 20 Ιανουαρίου 2017 το χρέος ανέρχονταν στα 19,9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στις 20 Ιανουαρίου 2021 όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Μπάιντεν το χρέος ανέρχονταν στα 27,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο όπως αναφέρει ο οικονομολόγος της Mizuho Securities, Alex Pelle, στο CNN «Ένα από τα οφέλη του να είσαι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα είναι ότι όλοι θέλουν να αγοράσουν το χρέος σου φθηνά».

Διαβάστε ακόμη:

Φον ντερ Λάιεν: Εισηγείται πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την ηλεκτρική ενέργεια (tweet) (upd)

Υπ. Ανάπτυξης – σούπερ μάρκετ: Συμφωνία για συγκράτηση τιμών με «εργαλείο» το «καλάθι της νοικοκυράς» (pics) (upd)

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώνεται, όχι όμως στην Ευρωζώνη – Τι συμβαίνει