Επιστολή για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης έστειλε στους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ εν όψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Πράγας έστειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην επιστολή της, η πρόεδρος της Κομισιόν καταθέτει πρόταση για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, η Φον ντερ Λάιεν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ανώτατη τιμή στο φυσικό αέριο και πέρα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ίδια μίλησε και για κοινή προμήθεια ενέργειας για ολόκληρη την ΕΕ.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το πλαφόν θα είναι το πρώτο βήμα στην πορεία προς την διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Το επίμαχο σημείο της επιστολής Φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το protothema, είναι το εξής: «Thirdly, high gas prices are driving high electricity prices. We should limit this inflationary impact of gas on electricity, everywhere in Europe. That is why, accompanying our action on imported gas, we are ready to discuss the introduction of a temporary cap on the price of gas that is used to generate electricity. This should reduce electricity prices, in anticipation of a structural reform of the electricity market. Such an EU-agreed cap would need to be designed so that it does not increase overall gas consumption. Such a measure requires both binding saving requirements to compensate for weaker price signals and safeguarding cross-border flows of subsidised electricity and to our neighbours».

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για δικαίωση της επιμονής της Αθήνας στις θέσεις της για συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόταση της Προέδρου της Κομισιόν, να εξεταστεί το πλαφόν στο φυσικό αέριο ως έκτακτο μέτρο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης».

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε τα εξής:

«Η επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν Ursula von der Leyen προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δικαιώνει τις πρωτοβουλίες και την επιμονή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Οι θέσεις της Προέδρου της Κομισιόν για την ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, υιοθετώντας τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όλων των ειδών στην αγορά της Ευρώπης, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών, πρέπει να γίνουν αποφάσεις ώστε να συμβάλουν αποφασιστικά στην ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν οι ευρωπαίοι πολίτες. Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να επιφέρει πόνο και να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υιοθετεί τη θέση, τη ρητορική και τα επιχειρήματα της Ελλάδος που εισηγήθηκε και υπερασπίζεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός εδώ και αρκετό καιρό ως την αποτελεσματικότερη λύση στην ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή και την απόλυτη προσωπική δικαίωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στην εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων υπέρβασης των προβλημάτων.

Διαβάστε ακόμη:

Deutsche Bank: Ανεβάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες – Ποια είναι η κορυφαία επιλογή (γραφήματα) 

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώνεται, όχι όμως στην Ευρωζώνη – Τι συμβαίνει 

«Στροφή» σε νέες αγορές επιχειρούν οι servicers – Η ευκαιρία του Buy Now Pay Later και τα ακίνητα