Μικρή αύξηση ύψους 0,4% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, τον Απρίλιο, με την επίδοση αυτή να κινείται περίπου στα μισά από τα προβλεπόμενα επίπεδα. Το στοιχείο αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πλέον οι Αμερικανοί καταναλωτές εν μέσω του κύματος ακρίβειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, ήτοι στο μισό του προβλεπόμενου 0,8%. Το απογοητευτικό αυτό στοιχείο έρχεται δε, σε συνέχεια της απρόσμενης κάμψης του δείκτη τον Μάρτιο, όταν οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,7%.

Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,6%, ήτοι πολύ κάτω από το ρυθμό αύξησης του τιμάριθμου που βρίσκεται στο 4,9%.

Οι 6 από τις 13 υποκατηγορίες του δείκτη κατέγραψαν πτώση με κυριότερους χαμένους τον κλάδο αυτοκινήτου αλλά και τις πωλήσεις βενζίνης.

Πάντως, αρκετοί αναλυτές έσπευσαν να σχολιάσουν πως με δεδομένη την πίεση του πληθωρισμού, τα νούμερα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Είναι, μάλιστα, δεδομένο πως η πίεση προς τους καταναλωτές θα συντηρηθεί, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε επίμονα υψηλά επίπεδα παρά και τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Δεν είναι τυχαίο πως τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Fed της Nέας Υόρκης έδειξαν εκτίναξη των χρεών των νοικοκυριών πάνω από τα 17 τρισ. δολάρια συνάμα με άλμα σε επίπεδα ρεκόρ των χρεών προς τις πιστωτικές κάρτες.

Διαβάστε ακόμα

Ο Ερντογάν… ξανάρχεται (ξεσαλωμένος), το μισοάδειο ποτήρι του ΠΑΣΟΚ, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ο Ντομίνγκο στην Κρήτη και η Six Senses στους Πεταλιούς

Deutsche Bank: Επιβεβαιώνει την καλή πορεία της Τράπεζας Πειραιώς – Στα €3 η τιμή στόχος

Άλεξ Μπάλντοκ: Πώς η Κωτσόβολος εξελίχθηκε σε στήριγμα για το βρετανικό όμιλο Currys

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ