Διεθνή

ΗΠΑ: Σε υψηλό 16 ετών οι πωλήσεις παλιών κατοικιών το 2021

  • newsroom


Τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις υποχώρησαν, αλλά η πτώση ήταν περισσότερο μια ένδειξη περιορισμένης προσφοράς, παρά ένας δείκτης μικρότερης ζήτησης

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006 έφτασαν οι πωλήσεις παλιών κατοικιών το 2021 στις ΗΠΑ, ενώ απέναντι σε μια ζήτηση που παραμένει πολύ μεγάλη, ο αριθμός των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων έφτασε ακόμη και σε ιστορικό χαμηλό τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την εθνική Ομοσπονδία Αμερικανών Μεσιτών Ακινήτων (NAR), οι πωλήσεις παλιών κατοικιών αυξήθηκαν κατά 8,5% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Επίσης, με 6,12 εκατ. πωλήσεις ακινήτων, έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, λίγο πριν σκάσει η φούσκα των ακινήτων.

Η ζήτηση, που παραμένει πολύ ισχυρή απέναντι σε μια ανεπαρκή προσφορά για την κάλυψή της, οδήγησε στην πτώση των πωλήσεων κατά 4,6% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο και 6,18 εκατ. σπίτια και διαμερίσματα άλλαξαν ιδιοκτήτη, σε ετήσια βάση.

Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη υποχώρηση, προβλέποντας 6,42 εκατ. πωλήσεις.

«Στα τέλη Δεκεμβρίου, το απόθεμα των απούλητων παλιών κατοικιών μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό των 910.000, που ισοδυναμεί με 1,8 μήνες του μηνιαίου ρυθμού πωλήσεων», ανέφερε η ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.

«Τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις υποχώρησαν, αλλά η πτώση ήταν περισσότερο μια ένδειξη περιορισμένης προσφοράς, παρά ένας δείκτης μικρότερης ζήτησης», δήλωσε ο Λόρενς Γιουν, επικεφαλής οικονομολόγος της NAR.

Ο Γιουν βλέπει αυτήν την επιβράδυνση των πωλήσεων να παρατείνεται τους προσεχείς μήνες λόγω της αύξησης των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια.

«Επίσης, περιμένω ότι οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν πιο συγκρατημένα, από 3% έως 5% το 2022, και στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο το 2023, με δεδομένο ότι μια επιπλέον προσφορά (νέων) ακινήτων θα φτάσει στην αγορά», διευκρίνισε ο οικονομολόγος.

Η μέση τιμή μιας παλιάς κατοικίας ήταν 358.000 δολάρια, δηλαδή 15,8% περισσότερο σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2020. Ο τομέας των ακινήτων σημείωσε έκρηξη από το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Η γενικευμένη τηλεργασία και τα χαμηλά επιτόκια, σε συνδυασμό με την αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, οδήγησαν σε μια τάση για μεγαλύτερα σπίτια και διαμερίσματα, πιο μακριά από τα κέντρα των πόλεων, προκαλώντας αύξηση των τιμών.

Διαβάστε ακόμη

Ανεβάζει ρυθμούς η Κίνα και χαμογελάει η ναυλαγορά φορτηγών πλοίων

Κρυπτονομίσματα: Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προτείνει την απαγόρευση της χρήσης και εξόρυξης

Peloton: Μειώνει την παραγωγή οργάνων γυμναστικής – Πτώση άνω του 20% στη μετοχή της