Οι Αδελφές του Αγίου Ιωσήφ της Ειρήνης είναι ένα ρωμαιοκαθολικό θρησκευτικό τάγμα γυναικών με παρουσία στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, το οποίο ακολουθώντας πιστά τα βήματα του ίδιου του Βατικανού, έχει επιλέξει να επενδύει τα χρήματα του σε μετοχές και assets δημιουργώντας ένα πολυσχιδές επενδυτικό χαρτοφυλάκιο μέσα από το οποίο, εκτός από τη διασφάλιση εσόδων, προσπαθεί να επηρεάσει με… εποικοδομητικό τρόπο τις στρατηγικές των επιχειρήσεων.

Για τις καλόγριες του τάγματος ο επόμενος στόχος τους έχει ήδη οριστεί. Πρόκειται για την Citigroup, την οποία σκοπεύουν να πιέσουν να… μετανοήσει και να αλλάξει τις πρακτικές της στο μέτωπο της περιβαλλοντολογικής πολιτικής με επίκεντρο κυρίως την χρηματοδότηση των αμφιλεγόμενων project για τη δημιουργία πετρελαϊκών αγωγών στη Βόρειο Αμερική.

Πραγματικά, μέσα από το μικρό πακέτο μετοχών που έχει «χτίσει» στη μεγάλη αμερικανική τράπεζα, το τάγμα σκοπεύει να προσέλθει στην επικείμενη γενική συνέλευση της Citi, στις 25 Απριλίου, ελπίζοντας να κάνει τη διαφορά!

Τι ζητούν οι καλόγριες

Σύμφωνα με πρόταση ψηφίσματος που έχει ήδη καταθέσει, σε συνεργασία με τρεις ακόμη θρησκευτικές οργανώσεις που κατέχουν μετοχές της τράπεζας, το τάγμα ζητά από τη διοίκηση να ενημερώσει τη γενική συνέλευση για τα μέτρα που λαμβάνει για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γηγενών πληθυσμών μέσα από τα έργα που χρηματοδοτεί και κυρίως τα έργα της εταιρείας Enbridge.

H Enbridge είναι μια πολυεθνική εταιρεία ενέργειας και αγωγών, με έδρα το Κάλγκαρι του Καναδά, η οποία κατέχει και διαχειρίζεται αγωγούς ορυκτών καυσίμων σε όλη τη βόρειο Αμερική. Η εταιρεία έχει μπει στο στόχαστρο ακτιβιστικών οργανώσεων για επικίνδυνες διαρροές πετρελαίου, κυρίως σε εδάφη των Ινδιάνων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την καταστροφή των περιοχών τους.

Στα σχέδια της εταιρείας είναι η δημιουργία δύο νέων γραμμών για τη δρομολόγηση των οποίων έχει διασφαλίσει χρηματοδότηση μεταξύ άλλων και από τη Citigroup, με πάνω από 5 δισ. δολάρια.

Το τάγμα υποστηρίζει ότι η Citi οφείλει, μέσα από τις επιλογές χρηματοδότησης που κάνει, να βεβαιωθεί ότι δεν συνεισφέρει στην επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος, την παραβίαση των δικαιωμάτων και την επιδείνωση της ποιότητας της ζωής και υγείας των γηγενών πληθυσμών και κατ’ επέκταση της κοινωνίας συνολικά.

Τι απαντά η Citi

Πάντως, η Citi έχει αρνηθεί ότι συμμετέχει στη χρηματοδότηση των νέων γραμμών των αγωγών και με το επιχείρημα αυτό έχει ζητήσει να απορριφθεί το ψήφισμα του τάγματος, κατά τη γενική συνέλευση.

Μάλιστα, στο ενημερωτικό σημείωμα που ετοίμασε για τους μετόχους της ενόψει της γενικής συνέλευσης έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων της σε θέματα ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση), τη δέσμευση της στη μείωση των ρύπων και τη δρομολόγηση τουλάχιστον 1 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2030 στο μέτωπο του sustainable finance.

Οι πρακτικές της Citi και όχι μόνο αναμένεται να βρεθούν στο στόχαστρο κι άλλων ακτιβιστών-μετόχων, καθώς η μέθοδος του μετοχικού ακτιβισμού, ήτοι της απόκτησης μετοχών για την άσκηση πιέσεων προς τις διοικήσεις για τις πολιτικές των εταιρειών κυρίως στο πράσινο πεδίο αποτελεί τη νέα… αγαπημένη τακτική των οργανώσεων διεθνώς.

Μέχρι τώρα στο στόχαστρο βρίσκονταν κυρίως οι ενεργειακοί κολοσσοί με τρανταχτά παραδείγματα τις παρεμβάσεις ακτιβιστών-μετόχων στις γενικές συνελεύσεις της Shell, της ExxonMobil, της Chevron και της ConocoPhilips, όμως το φαινόμενο επεκτείνεται γοργά με επόμενο στόχο τους χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: ‘Εξαρση της παραβατικότητας και «νέου τύπου» κόλπα για φοροδιαφυγή

Γιατί ο πληθωρισμός στη Ρωσία παραμένει χαμηλός παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία (πίνακες)

Μύκονος: Το super market που κάνει θραύση με DJs, bartenders και τον σεφ του Ρονάλντο «πάει» και στο Λονδίνο