Διεθνή

Κίνα: Οργή για το σύμφωνο AUKUS – «Ανεύθυνη» η πώληση υποβρυχίων στην Καμπέρα (vid)

  • newsroom


Έτοιμη να στηρίξει το σύμφωνο η βρετανική αμυντική βιομηχανία BAE Systems

Κατήγγειλε σήμερα η Κίνα την «εξαιρετικά ανεύθυνη» πώληση πυρηνοκίνητων αμερικανικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, στο πλαίσιο μιας νέας σύμπραξης στην οποία περιλαμβάνεται και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία στα πυρηνικά υποβρύχια υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα, εντείνει την κούρσα των εξοπλισμών και θέτει σε κίνδυνο τις διεθνείς προσπάθειες μη διάδοσης των πυρηνικών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιζιάν.

Ο ίδιος κατηγόρησε τις τρεις χώρες ότι επιδεικνύουν «ψυχροπολεμική νοοτροπία» και ότι χρησιμοποιούν το πυρηνικό όπλο για γεωπολιτικούς σκοπούς.

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Πεκίνου – Καμπέρας

Ενώ οι σχέσεις του Πεκίνου με την Καμπέρα είναι τεταμένες εδώ και ενάμισι χρόνο, ο Ζάο θεώρησε πως η απόκτηση αμερικανικών υποβρυχίων αντιβαίνει στις δεσμεύσεις της Αυστραλίας όσον αφορά τη μη διάδοση των πυρηνικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν σε όλα τα επίπεδα τις συμμαχίες τους έναντι της Κίνας, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μία ευρεία σύμπραξη ασφαλείας στη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού που ονομάσθηκε AUKUS και περιλαμβάνει την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.

Άμεση συνέπεια αυτής της θεαματικής ανακοίνωσης: η Αυστραλία ακύρωσε ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο με τη Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων, προκαλώντας το θυμό του Παρισιού, το οποίο κατήγγειλε «μια πισώπλατη μαχαιριά».

Η Κίνα δεν κατονομάζεται στην κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, στην οποία γίνεται λόγος για την «ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιφέρεια του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού». Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως η νέα συμμαχία έχει κατ’ αρχάς στόχο την αντιμετώπιση των περιφερειακών φιλοδοξιών του Πεκίνου, σύμφωνα με ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP.

Ο Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει από τότε που εξελέγη πως σκοπεύει να αντιπαρατεθεί με την Κίνα, όπως και ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με πολύ διαφορετικό τρόπο, χωρίς να κλειστεί σε μια μετωπική σύγκρουση.

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος της BAE Systems

Η βρετανική αμυντική εταιρεία BAE Systems, η οποία κατασκευάζει πυρηνικά υποβρύχια για το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε έτοιμη να υποστηρίξει τη νέα αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και της Βρετανίας που ονομάζεται AUKUS.

«Ως εταιρεία με σημαντική παρουσία και στις τρεις αγορές είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις συζητήσεις της AUKUS καθώς εξελίσσονται», δήλωσε εκπρόσωπος της BAE Systems την Πέμπτη.

Διαβάστε ακόμα:

Alpha Bank: Στο 2,75% το αρχικό επιτόκιο για το senior ομόλογο – Πού εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι προσφορές

Ταξί: Υποχρεωτική απόσυρση για 8.000 παλαιά και ρυπογόνα οχήματα

e-ΕΦΚΑ: Αποζημίωση σε λογιστές – δικηγόρους για να «τρέξουν» την απονομή συντάξεων – Τα ποσά και η διαδικασία