Καθώς η ανεργία των νέων στην Κίνα αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ, οι απόφοιτοι κολλεγίων βρίσκονται εν μέσω μίας τέλειας καταιγίδας, με ορισμένους να αναγκάζονται να δέχονται χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας ή να συμβιβάζονται με θέσεις εργασίας κάτω από το επίπεδο των δεξιοτήτων τους.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία στα αστικά κέντρα και στις ηλικίες 16 έως 24 ετών έφθασε στο ποσοστό ρεκόρ του 20,4% τον Απρίλιο, περίπου τετραπλάσιο του ευρύτερου ποσοστού ανεργίας.

«Αυτή η φούσκα των κολεγίων τελικά είναι έτοιμη να σκάσει», δήλωσε στο CNBC ο Γιάο Λου, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. «Η επέκταση της κολεγιακής εκπαίδευσης στα τέλη της δεκαετίας του 1990 δημιούργησε αυτή την τεράστια εισροή αποφοίτων κολεγίων, αλλά υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης. Η οικονομία δεν έχει προλάβει να καλύψει το κενό στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε.

Η υποαπασχόληση λαμβάνει χώρα όταν οι άνθρωποι συμβιβάζονται με θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης ή χαμηλής αμοιβής, ή μερικές φορές μερικής απασχόλησης, επειδή δεν μπορούν να βρουν θέσεις με πλήρες ωράριο που να ταιριάζουν με τις δεξιότητές τους.

«Αυτές είναι οι δουλειές που καταλαμβάνονταν κυρίως από άτομα που δεν είχαν τελειώσει το πανεπιστήμιο», τόνισε ο Λου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι απόφοιτοι πανεπιστημίου που ξεκινούν την επαγγελματική τους ζωή σε περίοδο οικονομικής κρίσης κερδίζουν λιγότερα για τουλάχιστον 10 έως 15 χρόνια από εκείνους που αποφοιτούν σε περιόδους ευημερίας.

Στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικής της Κίνας δείχνουν ότι 6 εκατομμύρια από τα 96 εκατομμύρια 16-24 ετών στο αστικό εργατικό δυναμικό είναι επί του παρόντος άνεργοι, αριθμός που έχει αυξηθεί κατά 3 εκατ. σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, όπως εκτιμά η Goldman Sachs

Αυτό είναι πιθανό να καταστήσει πιο επείγουσα τη δράση της κινεζικής κυβέρνησης.

«Οι μειωμένες προοπτικές εργασίας θα μπορούσαν αναπόφευκτα να προκαλέσουν δυσαρέσκεια στους νέους και μια αντιληπτή αποτυχία να εξασφαλίσουν την υλική τους ευημερία θα μπορούσε να ανατρέψει το κοινωνικό συμβόλαιο που έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα με τους ανθρώπους στην Κίνα», δήλωσε ο Shehzad Qazi, διευθύνων σύμβουλος στο China Beige Book.

Δεδομένου ότι η γήρανση και η μείωση του πληθυσμού της Κίνας θα περιορίσει τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της, ο αντίκτυπος της ανεργίας των νέων και της υποαπασχόλησης θα μπορούσε «δυνητικά να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την οικονομία», δήλωσε στο CNBC ο Λου από το Columbia.

Τον Απρίλιο, το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας ανακοίνωσε ένα σχέδιο με στόχο την καλύτερη αντιστοίχιση θέσεων εργασίας με νέους που αναζητούν δουλειά. Αυτό περιλαμβάνει υποστήριξη για κατάρτιση δεξιοτήτων και πρακτική άσκηση, δέσμευση για μια εφάπαξ επέκταση των προσλήψεων σε κρατικές επιχειρήσεις και υποστήριξη για τις επιχειρηματικές φιλοδοξίες των αποφοίτων κολεγίων και των μεταναστών εργαζομένων.

Διαβάστε ακόμη

Μενέντεζ: Καλεί την Τουρκία να αλλάξει στάση

Μπάιντεν σε Ερντογάν: «Δεν νομίζω ότι η παρέμβαση της Δύσης εναντίον σας είναι δίκαιη»

Κιλιτσντάρογλου: Αίρεται η ασυλία του – Αντιμετωπίζει 40 καταγγελίες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ