Διεθνή

Κίνα: Σε ποιους αύξησε σημαντικά την επιρροή της την τελευταία δεκαετία

  • newsroom


Η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία και έγινε η δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά μετά τις ΗΠΑ – «Είναι προτιμότερο για όλον τον κόσμο η Κίνα να εργάζεται εντός του συστήματος παρά εκτός αυτού», αναφέρει έκθεση του CGD

Σημαντική αύξηση στην επιρροή που ασκεί στους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, σημείωσε η Κίνα κατά την τελευταία δεκαετία, υπογραμμίζει ομάδα προβληματισμού με έδρα την Ουάσινγκτον, εκτιμώντας ότι η τάση αυτή μπορεί να χρειάζεται ενδελεχή εξέταση.

Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη (CGD), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι κινεζικές εταιρείες κερδίζουν πλέον την πλειονότητα των συμβολαίων που προτείνονται από τις τράπεζες ανάπτυξης, ενώ το Πεκίνο αύξησε σε 66 δισ. δολάρια τις συνδρομές του σε αυτούς τους θεσμούς.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία και έγινε η δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά μετά τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η έκθεση επισημαίνει ότι ο ασιατικός γίγαντας είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους της βοήθειας των πολυμερών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ακόμη κι αν έχει αποκτήσει δύναμη ψήφου και ρόλους στη λήψη αποφάσεων στους κόλπους των οργανισμών αυτών.

«Αυτό δεν είναι κατ΄ανάγκην ανησυχητικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες κυβερνήσεις ώθησαν την Κίνα να συμβάλλει περισσότερο στο διεθνές σύστημα επί δεκαετίες», γράφει ο Σκοτ Μόρις, ερευνητής στο CGD και συντάκτης της μελέτης.

«Είναι προτιμότερο για όλον τον κόσμο η Κίνα να εργάζεται εντός του συστήματος παρά εκτός αυτού», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι μπορεί να είναι αναγκαίο να διενεργηθεί «πιο ενδελεχής εξέταση σε ορισμένους τομείς» και να καταβληθούν «εύλογες προσπάθειες για τον μετριασμό της δεσπόζουσας θέσης της Κίνας», ώστε να εμποδιστεί η χώρα να υπονομεύσει τους αναπτυξιακούς στόχους.

Αυτό περιλαμβάνει τον ηγετικό ρόλο του Πεκίνου ως δανειοδότη των φτωχών χωρών, πολλές από τις οποίες είναι αντιμέτωπες με την υπερχρέωση.

Επιπλέον, «οι κινεζικές εταιρείες έχουν κυριαρχήσει στα εμπορικά συμβόλαια (της πολυμερούς αναπτυξιακής τράπεζας) σε βαθμό που υπονομεύει την πολιτική υποστήριξη αυτών των οργανισμών σε άλλες χώρες», αναφέρει η έκθεση.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν την αύξηση των δωρεών, της δύναμης ψήφου και της παρουσίας της Κίνας σε καίριες θέσεις σε 76 μεγάλους παγκόσμιους οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή η Συμμαχία για τα εμβόλια Gavi.

Η δύναμη ψήφου της χώρας αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της ταχείας ανάπτυξης της οικονομίας της, αλλά παράλληλα η Κίνα υπερτετραπλασίασε τις προαιρετικές εισφορές της στους οργανισμούς αυτούς.

«Η Κίνα έκανε ξεκάθαρα τη συνειδητή επιλογή να αυξήσει την ισχύ της και την επιρροή της στο διεθνές σύστημα», συμπεραίνει η Σάρα Ρόουζ, αρμόδια της αποστολής στο CGD.

Διαβάστε ακόμη

Στην κορυφή του κόσμου με το 17% του παγκόσμιου στόλου η ελληνόκτητη ναυτιλία

«Μεγάλος αδελφός» στα πρατήρια και την αγορά καυσίμων

Nvidia: Ξεπέρασε τα $800 εκατ. η αξία κεφαλαιοποίησης