Διεθνή

Kίνηση «έκπληξη» της Κίνας – Άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια

  • newsroom


Οι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα η ανάπτυξη να επιβραδυνθεί στο 5% το 2022, κάτω από τον στόχο της κυβέρνησης για περίπου 5,5%

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δεν προχώρησε στην μείωση των επιτοκίων, όπως αναμενόταν, με αποτέλεσμα να μην διοχετεύσει  ρευστότητα στην οικονομία, προκαλώντας απογοήτευση στους αναλυτές που περίμεναν πιο δυναμική δράση, για να προστατευτεί η ανάπτυξη από την επιδείνωση της πανδημίας.

Το επίκεντρο τώρα μετατοπίζεται σε μια πιθανή μείωση του δείκτη των υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες, σε μια κίνηση που θα έδινε στους δανειστές φθηνή χρηματοδότηση για να τονώσει τα δάνεια και την ανάπτυξη στην οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο των δανείων ενός έτους στο 2,85%, ενώ μόλις 6 από τους 22 αναλυτές είχαν προβλέψει την απόφαση, καθώς οι περισσότεροι περίμεναν πτώση κατά 5-10 μονάδες βάσης.

Η κεντρική τράπεζα επίσης απέφυγε να εισφέρει επιπλέον ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιλέγοντας αντί αυτού να μετακυλήσει δάνεια ύψους 150 δισ. γουάν (23,5 δισ. Δολαρίων) που λήγουν, στον μηχανισμό μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια καθαρή διοχέτευση 100 δισ. Γουάν.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Κίνα υποβαθμίζονται σταθερά αυτό το έτος, και ανώτατοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει για την επιδείνωση των προοπτικών, καθώς αυξάνονται τα lockdowns.

Διαβάστε ακόμη:

Εurobank: «Βλέπει» έσοδα από τον τουρισμό άνω των 15 δισ. ευρώ το 2022 (πίνακας + γράφημα)

Μπλόκο από το ΣτΕ στο διαγωνισμό για τη μαρίνα της Αρετσού

Η ιστορία της βίλας του Ωνάση και του Νιάρχου που πέρασε στα χέρια του Αμπράμοβιτς και τελικά… κατασχέθηκε