Σε «σκληρό» lockdown βρίσκεται από τη Δευτέρα η Σαγκάη, σε μια προσπάθεια της Κίνας να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού, εφαρμόζοντας το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» στην Covid.  

Ωστόσο, για να μην διασαλευτεί η επιχειρηματική ζωή της πόλης, περισσότεροι από 20.000 υπάλληλοι σε χρηματιστηριακές και τραπεζικές εταιρείες κλήθηκαν εσπευσμένα να επιστρέψουν στα γραφεία, στα οποία θα παραμείνουν έως τη λήξη του lockdown. 

Αυτό σημαίνει ότι θα δουλεύουν, θα τρώνε και θα ξεκουράζονται μέσα στα γραφεία τους. Κι αυτό, διότι δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, εξαιτίας των πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων, ανάμεσα στα οποία κι αυτό της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Έτσι, αρκετές εταιρείες έχουν σπεύσει να προμηθευτούν sleeping bags και βασικά είδη τροφίμων – υγιεινής, προκειμένου να παρασχεθούν στους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους. 

Απώτερος τόχος είναι, όπως διαμηνύουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία της οικονομίας. «Οι χρηματιστηριακές αγορές δεν θα σταματήσουν να ανοίξουν εξαιτίας του ιού» δήλωσε ένας εκ των εργαζομένων στο The Global Times, όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο BBC.   

Όμως, δεν είναι μόνο οι εγκλωβισμένοι υπάλληλοι. Το lockdown έπιασε εξαπίνης και όσους βρίσκονταν στα… γυμναστήρια. Χαρακτηριστικές της κατάστασης είναι οι αναρτήσεις μίας γυναίκας στο Twitter, η οποία αναγκάστηκε να κάνει καραντίνα σ’ ένα αθλητικό κέντρο.   

Την ίδια ώρα, όσοι διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊού, ανεξαρτήτως αν έχουν συμπτώματα ή όχι, μεταφέρονται απευθείας σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα οποία έχουν μετατραπεί σε μαζικά κέντρα καραντίνας.

Αυτή τη στιγμή, η κινεζική πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων είναι χωρισμένη στα δύο, καθώς το ανατολικό τμήμα τελεί υπό καθολικό lockdown, ενώ το δυτικό τμήμα θα έχει την ίδια «μοίρα» έως την Παρασκευή.  Από την 1η Μαρτίου, η Σαγκάη έχει καταγράψει περίπου 20.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού, σημειώνοντας τα περισσότερα μηνιαία περιστατικά των τελευταίων δύο ετών της πανδημικής κρίσης.  

Η πόλη αρχικά είχε προσπαθήσει να αποφύγει ένα γενικευμένο lockdown, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα σε μεμονωμένες γειτονιές. Ωστόσο, η συγκεκριμένη στρατηγική αποδείχθηκε μη αποτελεσματική, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η επιβολή γενικευμένων μέτρων.

Διαβάστε επίσης:

Η αγωγή της madame Μαρίας (Villa Massone) Τράγκα, το παγωμένο κυπριακό ειδύλλιο της Εθνικής και η νέα ζαριά των Μπάκων 

Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο newmoney: «Έτσι φθάσαμε στο ντιλ για την ΙΟΝ»

ΕΛΤΑ: Πιθανή καθυστέρηση καταβολής συντάξεων σε 16 περιοχές