Οι αγορές γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικές όσον αφορά το timing και την ταχύτητα μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και την Βρετανία, με τον chief investment officer της UBS, Μαρκ Χέφελε, να αναδεικνύει την επιφυλακτικότητα πολλών επενδυτών όσον αφορά τις επόμενες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. 

Όπως αναφέρει, οι τελευταίες αποφάσεις όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων υποδεικνύουν μεν την επιφυλακτικότερη προσέγγιση πολλών στελεχών της ΕΚΤ, όπως αυτή του προέδρου της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «θα ήταν λάθος να χαλαρώσουμε υπερβολικά τη στάση της νομισματικής μας πολιτικής νωρίς». Παρόμοια ήταν και η άποψη του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Γκάμπριελ Μαχλούφ, ο οποίος δήλωσε πως «υπάρχει ακόμα περίπτωση περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων».

Οι πρόσφατες έρευνες όσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης ήταν θετικότερες από τις αναμενόμενες. Το PMI Νοεμβρίου αυξήθηκε στο 47,1 σε καλύτερο από το αναμενόμενο επίπεδο.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία στη Βρετανία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών ακόμα περισσότερο, ενώ η σύνθετη μέτρηση του αμερικανικού ΡΜΙ παρέμεινε ευθυγραμμισμένη με αυτή του περασμένου μήνα στο 50,7. Ο δείκτης μεταποίησης μειώθηκε στο 49,4, ενώ ο ΡΜΙ υπηρεσιών κατέγραψε μερική αύξηση στο 50,8. 

Όπως υπογραμμίζει ο Χέφελε, οι επενδυτές περιόρισαν τις εκτιμήσεις τους όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι τον Μάιο από το 93% στο 59%. Η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων εως τον Ιούνιο του ερχόμενου έτους από την ΒοΕ μειώθηκε από το 97% της 20ης Νοεμβρίου στο 36%, ενώ η πιθανότητα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Fed μέχρι τον Μάιο έχει μειωθεί από το 94% της περασμένης εβδομάδας στο 50%.

Oι διακυμάνσεις αυτές, όπως αναφέρει η ανάλυση της UBS, είναι σύμφωνες με τις απόψεις της τράπεζας πως το κλίμα της αγοράς όσον αφορά τον ρυθμό της χαλάρωσης θα συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταβλητότητα. Παρ’ όλα αυτά, ο Χέφελε υπογραμμίζει πως το σημείο καμπής της μακροοικονομικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών είναι, πια, κοντά.

Επενδυτικές προτάσεις

Βάσει του πλαισίου αυτού, η UBS συμβουλεύει τους επενδυτές να μελετήσουν σε βάθος την επιλογή των ποιοτικών ομολόγων, ιδιαίτερα ως εναλλακτική επιλογή έναντι των υπερβολικών ταμειακών διαθέσιμων. Τα ομόλογα αυτά προσφέρουν υψηλές αποδόσεις οι οποίες ενδέχεται να μη διαρκέσουν. Η προσοχή έχει σταδιακά μετατοπιστεί στον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων, δημιουργώντας εύφορο έδαφος για το «κλείδωμα» επενδύσεων τη στιγμή που οι αποδόσεις και τα επιτόκια καταθέσεων αναμένεται να μειωθούν το 2024.

Η UBS εκτιμά πως η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ θα μειωθεί στο 3,5% μέχρι το τέλος του 2024 από το σημερινό 4,47%, τη στιγμή που ο πληθωρισμός πλησιάζει ολοένα τον πληθωριστικό στόχο της Fed του 2% εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι ποιοτικές και σωστές επιλογές όσον αφορά τις μετοχές θα μπορούσαν επίσης να καταγράψουν υψηλές αποδόσεις, δεδομένου του περιβάλλοντος επιβράδυνσης της ανάπτυξης και των αυξημένων αξιολογήσεων των εταιρειών. Η πρόσφατη ισχυρή ανάκαμψη των αμερικανικών αγορών έχει οδηγήσει τον S&P 500 κοντά σε ετήσιο υψηλό.

Με τις αξιολογήσεις των εταιρειών να κυμαίνονται πάνω από τον μέσο όρο 15ετίας, ο Χέφελε υπογραμμίζει πως οποιαδήποτε περαιτέρω κερδοφορία θα οφείλεται στην ανάκαμψη των κερδών ανά μετοχή. Ως αποτέλεσμα, η UBS εκτιμά πως ο S&P 500 θα καταγράψει σχετικά μέτρια κέρδη το 2024, κλείνοντας στις 4.700 μονάδες σε σχέση με τις σημερινές 4.559. 

Όσο για τα χαρτοφυλάκια, ο Χέφελε τονίζει πως οι σε γενικές γραμμές ευνοϊκές προοπτικές δημιουργούν μία ιδανική ευκαιρία για την ενίσχυση των ισορροπημένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Η ενισχυμένη διαφοροποίηση, παράλληλα, θα βοηθήσει και στην εξομάλυνση των αποδόσεων εν μέσω της μεταβλητότητας απόψεων όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων αλλά και της αστάθειας η οποία δημιουργείται λόγω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών κινδύνων από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και το φλέγον ζήτημα του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ. 

Το κινεζικό ζήτημα

Όσο για την Κίνα, η ανάλυση της UBS υποδεικνύει πως τα κέρδη της βιομηχανίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου υποχωρούν. Η αύξηση των κινεζικών βιομηχανικών κερδών επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο στο 2,7% σε ετήσια βάση, υποχωρώντας από τον διψήφιο ρυθμό αύξησης του Σεπτεμβρίου και του Αυγούστου.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας και το πολιτμπιρό του Πεκίνου ανακοίνωσαν τη λήψη μέτρων για την εύρυθμη χρηματοδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων από τις τράπεζες μέσω δανείων, ομολόγων και πώλησης μετοχών. 

Η Κίνα, όπως συμπληρώνει ο Χέφελε έχει εντείνει την προσπάθεια εξισορρόπησης της οικονομίας της τον τελευταία μήνα. Αναμένονται, επίσης, περισσότερα μέτρα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου τα οποία θα τονώσουν την ανάπτυξη. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, η UBS προτείνει επενδύσεις σε επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν νέα αναπτυξιακή προοπτική και σε αυτές οι οποίες θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τα μέτρα της κυβέρνησης.

Όσον αφορά την αγορά ομολόγων της Ασίας, προτιμούν τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, παραμένοντας επιφυλακτικοί όσον αφορά τα ομόλογα υψηλής απόδοσης της κινεζικής αγοράς ακινήτων.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Έφυγαν άλλα 85 μέλη οργανώσεων της Βόρειας Αθήνας

Αθηνών – Κορίνθου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό – Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ