Διεθνή

Μολδαβία: Σε ενεργειακό συναγερμό για 60 μέρες αφού πλήρωσε την Gazprom

  • newsroom


«Η Moldovogaz κατέβαλε πλήρως στην Gazprom την πληρωμή για το φυσικό αέριο που προμηθεύτηκε για το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου του 2022», αναφέρεται σε ανακοίνωση

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον ενεργειακό τομέα για διάστημα 60 ημερών, μετά την προειδοποίηση της Gazprom ότι θα κόψει το φυσικό αέριο στη Μολδαβία αν δεν καταβληθεί η τρέχουσα πληρωμή έως τις 21 Ιανουαρίου, επιβλήθηκε σήμερα στη χώρα.

Η κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου της Μολδαβίας, Moldovagas, ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέβαλε στη ρωσική Gazprom την πληρωμή για το αέριο του Ιανουαρίου.

«Η Moldovogaz κατέβαλε πλήρως στην Gazprom την πληρωμή για το φυσικό αέριο που προμηθεύτηκε για το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου του 2022», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι έγινε μεταφορά 34 εκατ. δολαρίων και ότι «αυτή είναι η τελευταία μεταφορά χρηματικού ποσού από τα 63 εκατ. δολάρια που έπρεπε να πληρωθούν για αυτήν την περίοδο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moldovagas, Βαντίμ Τσεμπάν, ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την οικονομική υποστήριξη που της παρείχε.

Χθες, η πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Ναταλία Γκαβριλίτσα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει την εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Moldovagaz να πληρώσει τους λογαριασμούς της στην Gazprom και να αποφύγει τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα μετατεθεί χρονικά η πληρωμή του φόρου προστιθέμενης αξίας από την Moldovagaz και η κυβέρνηση θα πληρώσει προκαταβολικά για το φυσικό αέριο που προορίζεται για τις ανάγκες του πληθυσμού.

Διαβάστε ακόμη

ΛΑΡΚΟ: Πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και 4 εκατ. ανά εξάμηνη καθυστέρηση επέβαλε το δικαστήριο της ΕΕ

Γιατί «δεν σκοτώνουν» τα container vessels όταν γεράσουν

Το Ιράν κόβει το φυσικό αέριο στην Τουρκία – Κίνδυνος blackout στα εργοστάσια