Ο αντιπρόεδρος της ευρωτράπεζας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε σήμερα Τετάρτη 28/2 ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περισσότερα στοιχεία προτού αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

“Η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού θα συνεχιστεί (…) και μόλις οι προβλέψεις μας αρχίσουν να υποδηλώνουν ότι τα στοιχεία που λαμβάνουμε, τόσο για τον γενικό όσο και για τον δομικό πληθωρισμό, δείχνουν πως πλησιάζουμε στο 2%, τότε η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα αλλάξει”, είπε ο ντε Γκίντος στον ισπανικό τηλεοπτικό σταθμό Antena 3, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 7 Μαρτίου όπου παρουσιαστούν οι νέες της οικονομικές προβλέψεις, ένα πιθανό έναυσμα για μία συζήτηση σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

“Εάν τα στοιχεία επιβεβαιώσουν αυτό που έλεγα νωρίτερα, τότε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αλλάξει το επίπεδο των επιτοκίων”, σχολίασε σχετικά ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Παράλληλα, προειδοποίησε για τις πιέσεις που ασκούνται από τις αυξήσεις των μισθών την ώρα που η βελτίωση της παραγωγικότητας παραμένει περιορισμένη στην Ευρώπη, προκαλώντας αύξηση του κόστους των εταιρειών. Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, μέρος αυτού του κόστους απορροφήθηκε από την κερδοφορία που παρουσίασαν οι επιχειρήσεις.

Σχετικά με τις προσδοκίες των αγορών για τα επιτόκια, αυτές είναι πλέον αρκετά περιορισμένες καθώς μόλις πριν από λίγες εβδομάδες οι traders πόνταραν σε μειώσεις 150 μονάδες βάσης (1,5%) συνολικά το 2024 μόλις αλλά τώρα πια βλέπουν περικοπές 88 μ.β. με την πρώτη κίνηση να γίνεται τον Ιούνιο. Μια ασυνήθιστα μεγάλη μεταβολή στις προσδοκίες της αγοράς, όπως σημειώνει το Reuters.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο πλούτο χρειάζεστε για να ανήκετε στο 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου (διάγραμμα)

Γιατί οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί ευνοούν τις μεγαλύτερες ταχύτητες στα πλοία (γράφημα)

Διαδίκτυο: Ερχεται το gigabit voucher για υπερ-γρήγορες ταχύτητες – Πότε θα τρέξει η δράση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ