Μία νέα «τέλεια καταιγίδα» φαίνεται πως ενδέχεται να προκληθεί το 2023. Τα επιμέρους συστατικά στοιχεία της; «Ύφεση, κρίση χρέους και ανεξέλεγκτος πληθωρισμός», σύμφωνα με τον διάσημο οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί.

Ο Ρουμπινί, ο οποίος είχε προβλέψει επιτυχώς την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, προειδοποιεί εδώ και μήνες για την δημιουργία μίας πληθωριστικής κρίσης χρέους η οποία θα συνδυάσει τo δυσμενές φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του ‘70 με την οικονομική κρίση του 2008. 

«Πιστεύω πως θα υπάρξει μία στασιμοπληθωριστική κρίση φέτος», τόνισε ο Ρουμπινί σε πρόσφατη συνέντευξή του στο κανάλι ABC της Αυστραλίας, προσθέτοντας πως «δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού ο οποίος συνεχίζει και κυμαίνεται στο 6,4%, η Fed θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της πολύ παραπάνω από το 6% για να επιτύχει τον πληθωριστικό στόχο του 2%».

«Αυτό, όμως», σύμφωνα με τον ίδιο, «θα δημιουργήσει μία σημαντική ύφεση, κραχ στις μετοχές και μπαράζ χρεοκοπιών, οδηγώντας τη Fed σε “φρενάρισμα” της σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής, κάτι το οποίο με τη σειρά του θα αυξήσει εκ νέου τις τιμές. Το αποτέλεσμα θα είναι μία αναπόφευκτη κρίση, η οποία θα συνοδευτεί από αύξηση του χρέους και του πληθωρισμού. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία τέλεια καταιγίδα πληθωρισμού, στασιμοπληθωρισμού, ύφεσης και κρίσης χρέους», υπογράμμισε εκ νέου.

Ο Ρουμπινί είναι εξαιρετικά απαισιόδοξος όσον αφορά την πορεία της οικονομίας παρά την αναπτυξιακή προοπτική των Ηνωμένων Πολιτειών και την πιθανότητα αποφυγής δημιουργίας ύφεσης την οποία παιανίζουν ορισμένοι αναλυτές, σύμφωνα με το Business Insider.

Αν και οι αναλυτές αυτοί υποστηρίζουν πως ο δείκτης S&P 500 ο οποίος κατέγραψε πτώση της τάξης του 20% το 2022, θα ανακάμψει σημαντικά, ο Ρουμπινί προειδοποιεί πως ο δείκτης ενδέχεται να καταγράψει περαιτέρω μείωση 30%, δεδομένων των μακροοικονομικών εμποδίων.

«Οι μετοχές θα συνεχίσουν να καταγράφουν πτώση. Η αγορά έχει ήδη ξεκινήσει να καταγράφει διόρθωση», υποστήριξε, προτρέποντας τους επενδυτές να επιλέξουν «ασφαλή καταφύγια» (hedges) κατά του πληθωρισμού όπως χρυσό και ορισμένα είδη ομολόγων όπως τα βραχυπρόθεσμα και αυτά τα οποία είναι προστατευμένα από τον πληθωρισμό.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν στο newmoney: Γιατί «κόψαμε» το TikTok από υπηρεσιακές και προσωπικές συσκευές (tweet + pics)

Market Pass: Aπό το απόγευμα έως τη Δευτέρα οι πρώτες πληρωμές

Τεό Νιάρχος: Οι business του «χρυσού» γόνου με την τέχνη και τον κινηματογράφο (pic)