O πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας θα προκαλέσουν μεγαλύτερες αναταραχές στην ευρωπαϊκή οικονομία από την πανδημία, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα «απογαλακτισμού» από τη ρωσική αγορά ενέργειας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την πλευρά του, κάλεσε πρόσφατα τα κράτη-μέλη προς επιβολή κυρώσεων κατά του ρωσικού πετρελαίου, άνθρακα, φυσικού αερίου και πυρηνικών καυσίμων

Η απαγκίστρωση αυτή, όμως, θα κοστίσει αδρά στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ασκεί, ήδη, πιέσεις στον ολοένα και αυξανόμενο πληθωρισμό και απειλεί τη μετα-πανδημική βιομηχανική ανάκαμψη της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύμφωνα με το στέλεχος της ING, Carsten Brzeski, η Ευρώπη αναμένεται να χάσει μεγάλο ποσοστό της ανταγωνιστικότητάς της λόγω του πολέμου: «για την ευρωπαϊκή ήπειρο, ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί πολύ μεγαλύτερη απειλή από την πανδημία. Όχι μόνο όσον αφορά την ασφάλεια και την αμυντική της ικανότητα αλλά και την οικονομία της. Η Ευρωζώνη βιώνει, πια, τα αποτελέσματα της προσηλωμένης στην εισαγωγή ενέργειας και βασιζόμενης στις βιομηχανικές εξαγωγές οικονομίας της».

Έχοντας βγει κερδισμένη από την παγκοσμιοποίηση και την παγκόσμια οικονομική κατάσταση τις τελευταίες δεκαετίες, η Ευρωζώνη τώρα καλείται να επιταχύνει την ενεργειακή της μετάβαση έτσι ώστε να επιτύχει ενεργειακή αυτονομία, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες της στις βιομηχανίες της άμυνας, της ψηφιοποίησης και της εκπαίδευσης. 

«Εάν η μετάβαση αυτή στεφθεί με επιτυχία, η Ευρώπη θα βρίσκεται σε καλό σημείο. Παρ’ όλα αυτά, η οικονομική πίεση που θα ασκηθεί στα νοικοκυριά μέχρι να την επιτύχει θα είναι δυσβάσταχτη. Από την άλλη, τα εταιρικά έσοδα θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ανθρωπιστική κρίση και μία σημαντική οικονομική μετάβαση. Ο πόλεμος λαμβάνει χώρα στον ευρωπαϊκό “σιτοβολώνα”. Οι τιμές των τροφίμων θα αγγίξουν δυσθεώρητα ύψη. Ο αυξημένος πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα αποτελέσει θέμα “ζωής και θανάτου” στις αναπτυσσόμενες», ανέφερε ο Brzeski ο οποίος τόνισε πως «δεν υπάρχει ζήτημα επιστροφής στην κανονικότητα για τις αγορές αυτή τη στιγμή».

Η τεκτονική αυτή αλλαγή στις οικονομίες της Ευρώπης και δη ολόκληρου του πλανήτη θα ασκήσει τεράστιες πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες όσον αφορά τις «Συμπληγάδες» της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης. 

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της BNP Paribas, η προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης, οι αυξημένες δημόσιες δαπάνες και το αυξημένο δημόσιο χρέος θα επιμηκύνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. «Η παρούσα κατάσταση αποτελεί τρανό άθλο για τις κεντρικές τράπεζες, αφού η δυσκολία της κατάστασης αυξάνει και την πιθανότητα λανθασμένων αποφάσεων», υπογράμμισε το στέλεχος της BNP Paribas, Σπύρος Ανδρεόπουλος, τονίζοντας πως «εγείρεται -παράλληλα- και το ερώτημα της βιωσιμότητας του χρέους των ευρωπαϊκών κρατών».

Ο ιστορικά χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημαίνει πως η ΕΚΤ  μέχρι τώρα δεν κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ της βιωσιμότητας της ανάπτυξης και των πληθωριστικών της στόχων. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική για να περιορίσει τον πληθωρισμό της σε μια περίοδο αυξημένου δημόσιου χρέους λόγω της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος της BNP Paribas.

Διαβάστε ακόμα:

Φορολογικά πιστοποιητικά για επιστροφές – εξπρές

Κατώτατος μισθός: Πότε ανοίγει τα χαρτιά της η κυβέρνηση – Τι καλείται να διατηρήσει (vid)

Είναι επίσημο: Πότε θα μπει στους λογαριασμούς το επίδομα ακρίβειας (vid)