Τέλος σε μια διαμάχη, η οποία κρατάει σχεδόν 50 χρόνια, έβαλαν Δανία και Καναδάς, οι οποίες ήρθαν σε συμφωνία για το καθεστώς ιδιοκτησίας ενός μικρού, ακατοίκητου νησιού στην Αρκτική.

Ο «τσακωμός» ξεκίνησε το 1971, όταν οι δύο χώρες έσπευσαν να διεκδικήσουν την κυριότητα του νησιού Χανς, στο πλαίσιο του λεγόμενου «Πολέμου του Ουίσκι». Ονομάστηκε έτσι, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές δήλωναν την κυριαρχία τους, αφήνοντας μπουκάλια… από το δημοφιλές ποτό.

Έπειτα από πέντε δεκαετίες, λοιπόν, Κοπεγχάγη και Οτάβα αποφάσισαν να καταλήξουν σ’ έναν αμοιβαίο συμβιβασμό, μοιράζοντας σχεδόν στη μέση το μικροσκοπικό νησί (έχει έκταση 1,2 τετραγωνικού χιλιομέτρου).  

Το Χανς βρίσκεται στα Στενά Nars, ένα κανάλι κρύας θάλασσας (μήκους 35 χιλιομέτρων), το οποίο χωρίζει τον Καναδά με την Γροιλανδία (αυτόνομο έδαφος της Δανίας).  Οι δύο χώρες απέχουν ακριβώς 18 χιλιόμετρα από τις ακτές του Χανς, κάτι που τους επέτρεπε να διεκδικούν την εδαφική κυριότητα του νησιού, παραπέμποντας στο διεθνές δίκαιο.

Το 1984, όπως υπενθυμίζει το BBC, η ένταση κλιμακώθηκε σημαντικά, καθώς η Οτάβα αποφάσισε να στείλει στρατεύματα στο νησί. Αφού οι Καναδοί τοποθέτησαν τη σημαία τους, στη συνέχεια έθαψαν στο έδαφος ένα μπουκάλι καναδικού ουίσκι, δηλώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο την κυριαρχία τους.

Η Κοπεγχάγη δεν άφησε την πρόκληση αναπάντητη. Λίγες εβδομάδες αργότερα (και ενώ τα καναδικά στρατεύματα είχαν αποχωρήσει) αξιωματούχοι από τη Γροιλανδία έφθασαν στο σημείο και αντικατέστησαν την καναδική σημαία με μία δανέζικη, ενώ άφησαν στο σημείο ένα ντόπιο μπουκάλι αλκοόλ. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, τοποθέτησαν ένα πανό, το οποίο ανέγραφε «Καλώς ήρθατε στο Δανέζικο Νησί». 

Το 2018, οι δύο χώρες αποφάσισαν να αφήσουν στο παρελθόν τη διένεξη. Έτσι, δημιουργήσουν μια κοινή ομάδα εργασίας για να επιλύσουν οριστικά τη μακροχρόνια διαφωνία. Το deal υπεγράφη κι από τις δύο χώρες, ενώ έχει ήδη λάβει την έγκριση των κοινοβουλίων. 

Διαβάστε επίσης:

Στα αζήτητα η έκταση των Ρέμου – Πηλαδάκη στο Κορωπί

Ανδρέας Ραπτόπουλος: Ο Έλληνας της Matternet που παραδίνει πολύτιμο ιατρικό υλικό με drones σε όλο τον κόσμο

Πάμε για ρεκόρ: Στο 96% του 2019 η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Μάιο (πίνακες)