Μια νέα έκθεση για τους καταστροφικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ λίγες μέρες πριν την COP26, τη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα που θα διεξαχθεί στη Γλασκώβη.

Όπως αναφέρει η έκθεση, οι δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι χώρες μετά τη διάσκεψη του Παρισιού δεν τηρήθηκαν και γι’ αυτό βρισκόμαστε «σε πορεία καταστροφής».

Σύμφωνα με την έκθεση, η υπάρχουσα κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου για την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2030.

Μάλιστα, η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας αναμένεται να φτάσει ακόμη και τους 2,7 βαθμούς Κελσίου.

Η έκθεση του ΟΗΕ μεταφράζει σε αριθμούς που αφορούν στη θερμοκρασία το πόρισμα που δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, ο οποίος αποτελεί υπηρεσία του ΟΗΕ.

Στο πόρισμα του ΠΟΜ αναφέρεται ότι παρά τη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας, τα επίπεδα των αερίων που προκαλούν τη θέρμανση του πλανήτη συνεχίζουν την αυξητική τάση των τελευταίων δέκα ετών και το 2020 βρίσκονταν σε επίπεδα ρεκόρ.

Την ίδια στιγμή, στην έκθεσή του ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η μείωση των εκπομπών αερίου από τις χώρες που έχουν υπογράψει τις σχετικές συμφωνίες υπολείπεται σημαντικά από τη μείωση που θα έπρεπε να έχει γίνει για να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της αναπόφευκτης αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα έπρεπε οι χώρες να μειώνουν τουλάχιστον κατά 7,6% ετησίως τις εκπομπές των βλαβερών για την ατμόσφαιρα αερίων, όπως το διοξείδιο του άνθρακα.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές χώρες και ειδικά οι πιο ρυπογόνες, ανακοινώνουν φιλόδοξα σχέδια και αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μηδενικές εκπομπές βλαβερών αερίων μέχρι τα μέσα του αιώνα. Όμως, τα χρονοδιαγράμματα έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια, ενώ προς το παρόν οι χώρες που κάνουν αυτές τις ανακοινώσεις δεν υλοποιούν τις υπάρχουσες αποφάσεις και συμφωνίες, ούτε κάνουν τα βήματα που απαιτούνται για να πετύχουν τους στόχους που οι ίδιες εξαγγέλλουν.

«Το κενό στον περιορισμό των εκπομπών αερίων είναι αποτέλεσμα ενός κενού πολιτικής ηγεσίας. Όμως, οι ηγέτες μπορούν ακόμη να πάρουν την απόφαση για ένα πιο φιλικό στο περιβάλλον μέλλον, αντί να αφήσουν την κατάσταση να οδηγηθεί σε μια κλιματική καταστροφή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Διαβάστε ακόμη

Ο πληθωρισμός χτυπά την Ευρωζώνη – Ντόμινο αυξήσεων λόγω υψηλού ενεργειακού κόστους

Μαρία Αγγελικούση: Διοικητικές αλλαγές με αέρα… Wall Street

Nord Stream 2: Έτοιμη να λειτουργήσει η πρώτη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου