Στην Ουκρανία θα ταξιδέψει την Πέμπτη (18.8.2022) ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, όπου θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, η συνάντηση θα γίνει κατόπιν προσκλήσεως του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ο Αντόνιο Γκουτέρες θα ταξιδέψει στην Οδησσό την Παρασκευή και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Κυρίαρχο θέμα στην τριμερή αναμένεται να είναι οι εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, που ξανάρχισαν στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Στεφάν Ντουζαρίκ συμπλήρωσε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα συζητήσει επίσης με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια και την προοπτική εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την άρση του ρωσικού αποκλεισμού τριών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, κατέστη δυνατή η εξαγωγή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σιτηρών από την Ουκρανία. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει τονίσει πως η συμφωνία αμβλύνει την επιδεινούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Το Σάββατο (20.8.2022), ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα επισκεφθεί το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο απαρτίζεται από αξιωματούχους της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, που επιβλέπουν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Διαβάστε ακόμη

Μάικλ Μπέρι: Ο «Big Short» ρευστοποίησε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιό του

Amazon: Οι Αρχές παρενοχλούν τον Μπέζος και τον Τζάσι με την έρευνά τους

Σάντσεθ: Να κατασκευαστεί αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ιβηρική με την Κεντρική Ευρώπη