«Πάρε τα χρήματα, τρέχα και κατηγόρησε κάποιον άλλον». Με αυτά τα λόγια η Ρούγια Ιγκνάτοβα γνωστή και ως «cryptoqueen» φέρεται να περιέγραφε σε email προς συνεργάτη της τι θα έκανε εάν ναυαγούσαν τα επιχειρηματικά σχέδιά της. Ώσπου στις 25 Οκτωβρίου 2017 η Βουλγάρα που προσέλκυσε επενδυτές από κάθε γωνιά της Γης διατρανώνοντας ότι θα κατατρόπωνε το bitcoin, εξαφανίστηκε. Επιβιβάστηκε σε πτήση της Ryanair στη Σόφια με προορισμό την Αθήνα και έκτοτε αγνοείται. Το FBI και εξαπατημένοι πολίτες αναζητούν μέχρι και σήμερα τα ίχνη της.

Πλέον, η ιδρύτρια του OneCoin, είναι στη λίστα μεταξύ των καταζητούμενων από την Europol, για εγκλήματα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Η Ρούτζα Ιγκνάτοβα, «είναι ύποπτη ότι έχει εξαπατήσει άτομα σε όλον τον κόσμο προκειμένου να επενδύσουν στο νόμισμά της το οποίο δεν έχει καμία αξία» αναφέρει η Europol και προσφέρει αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ σε όποιον έχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψή της.

Η OneCoin ισχυρίστηκε ότι είχε περισσότερα από 3 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως. Δημιουργώντας έσοδα 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το τέταρτο τρίμηνο του 2014 έως το τρίτο τρίμηνο του 2016, λειτούργησε ως πολυεπίπεδο δίκτυο αγοράς που πλήρωνε προμήθεια σε μέλη σε όλο τον κόσμο για τη στρατολόγηση άλλων, είπαν οι εισαγγελείς σε αμερικανικό δικαστήριο το 2019.

Το θέμα ενός επιτυχημένου podcast του BBC «The Missing Cryptoqueen», (Η αγνοούμενη βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων), η Ιγκνάτοβα δημιούργησε το OneCoin το 2014 στη Σόφια της Βουλγαρίας και ήταν επικεφαλής της εταιρείας, μέχρι που εξαφανίστηκε από τα φώτα της δημοσιότητας τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο αδερφός της, Κονσταντίν Ιγκνάτοφ ανέλαβε την ηγεσία της εταιρείας στα μέσα του 2018. Στη συνέχεια δήλωσε ένοχος για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία και σύμφωνα με προβλέψεις η cryptoqueen συγκέντρωσε έως και 12,7 δισεκατομμύρια λίρες από επενδυτές.

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, το OneCoin πλασαριζόταν ως το αντίπαλο δέος του Bitcoin. Στην πραγματικότητα ήταν μία απάτη τύπου Ponzi, που κατάφερε να αποσπάσει σχεδόν 5 δισ. δολάρια από επενδυτές από 175 χώρες.

πηγή φώτο: Europol

 

H απάτη του OneCoin

Το 2014 η Ιγκνάτοβα δημιούργησε το OneCoin υποστηρίζοντας ότι θα γινόταν το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο. Είχε σπουδάσει στην Οξφόρδη, ήταν κάτοχος διδακτορικού στη Νομική και διαφήμιζε το προϊόν της με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις. Μιλούσε σε συνέδρια από τη Φρανκφούρτη μέχρι την Κουάλα Λουμπούρ ντυμένη με ακριβές τουαλέτες.

Ήταν το 2016 όταν εμφανίστηκε μπροστά από ένα ενθουσιασμένο πλήθος στην Wembley Arena του Λονδίνου, ντυμένη σαν κανονική βασίλισσα με ένα κόκκινο μακρύ φόρεμα, διαμαντένια σκουλαρίκια και κόκκινο κραγιόν.

Τότε, έλεγε στο κοινό ότι η ανάπτυξη του OneCoin σημείωσε «έκρηξη» και ότι θα πάρει τη θέση του Bitcoin ως το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, με το οποίο «θα γίνονται πληρωμές παντού».

Το 2016 ήταν η χρονιά που έκανε το πρώτο «μπαμ» το Bitcoin, οπότε ο κόσμος έδειχνε ενδιαφέρον για νέα κρυπτονομίσματα.

Μεταξύ του 2014 (χρονιά δημιουργίας του OneCoin) και του 2017, πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ είχαν επενδυθεί για το OneCoin. Η πλατφόρμα που είχε δημιουργήσει υπερηφανευόταν ότι είχε τουλάχιστον 3 εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο.

Δεν μιλάμε απλά για ένα κρυπτονόμισμα, αλλά λειτουργούσε και ως market που έδινε μάλιστα και ένα ποσό προμήθειας σε όσους έφερναν νέα μέλη. Οι χρήστες – θύματα έδιναν κανονικά χρήματα, έπαιρναν τα OneCoin και την υπόσχεση ότι θα μπορούν να τα εξαργυρώσουν.

Tελικά, όλα αποδείχτηκαν μια απάτη τύπου Ponzi Scheme: το OneCoin δεν ήταν καν βασισμένο στο blockchain, απλά ήταν ένα ταμείο με τα χρήματα των επενδυτών να πηγαίνουν κατευθείαν στην τσέπη της Ιγκνάτοβα.

Η ίδια στο ενδιάμεσο ζούσε έναν βίο χαρισάμενο περνώντας τον χρόνο της μεταξύ Ντουμπάι, Σιγκαμπούρης και Μακάου. Παράλληλα, είχε αγοράσει ακίνητα αξίας εκατομμυρίων στη Σόφια και στη Σωζόπολη, ενώ έκανε βόλτες με το κότερό της, το Davina.

Όταν ήρθε η ώρα να εξηγήσει τι έχει συμβεί με το OneCoin σε μια συνάντηση στη Λισαβόνα τον Οκτώβριο του 2017, η «βασίλισσα των crypto» εξαφανίστηκε και δεν έχει εμφανιστεί ξανά από τότε.

Στην Αθήνα χάνονται τα ίχνη της

Το βασικό πρόβλημα με τα κρυπτονομίσματα είναι ότι οι περισσότεροι δεν εμπιστεύονται τις εν λόγω συναλλαγές. Ωστόσο, τα χρήματα έχουν την αξία που οι άνθρωποι τους δίνουν, είτε είναι χαρτονομίσματα τράπεζες είτε αριθμοί στις συναλλαγές στο web banking.

Ωστόσο, το Bitcoin έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα της αξιοπιστίας, καθώς στηρίζεται σε μία εξαιρετικά πολύπλοκή βάση δεδομένων (Block Chain), η οποία αν και ελέγχεται από τους ιδρυτές του δεν μπορεί να αλλοιωθεί. Πρακτικά μόλις γίνει μία συναλλαγή Bitcoin όλοι οι ιδρυτές την γνωρίζουν αλλά κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει.

Όπως παραδέχεται ο ειδικός στο Block Chain, Μπιόρν Μπέρκε του προτάθηκε να εργαστεί για την OneCoin το 2016 και η εταιρεία του εξήγησε ότι ακόμη δεν είχε την συγκεκριμένη βάση δεδομένων αν και λειτουργούσε κανονικά το κρυπτονόμισμα.

Στην πορεία οι επενδυτές άρχισαν να αναρωτιούνται για τον τρόπο λειτουργίας του κρυπτονομίσματος και την απουσία Block Chain. Η 39χρονη επιχειρηματίας τους καθησύχαζε μέσω των συνεργατών της και εκείνη συνέχιζε να ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια στην αγορά πολυτελών κατοικιών στην Βουλγαρία και την Ρωσία. Τον Οκτώβριο του 2017 όλα άλλαξαν σε μία συνάντηση των Ευρωπαίων επενδυτών, όπου έπρεπε να εμφανιστεί και να δώσει απαντήσεις. Η Ιγκνάτοβα εξαφανίστηκε χωρίς να απαντήσεις στις κλήσεις και τα μηνύματα.

Σύμφωνα με το BBC, έγγραφα του FBI που εμφανίστηκαν στο δικαστήριο αποδεικνύουν ότι η Ιγκνάτοβα δύο μόλις εβδομάδες μετά την εξαφάνιση της επιβιβάστηκε σε πτήση από την Σόφια στην Αθήνα και εν συνεχεία χάθηκαν εντελώς τα ίχνη της.

Διαβάστε ακόμα:

Φινλανδία: Την επόμενη εβδομάδα το επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Mισό τρισ. ρούβλια ο λογαριασμός ακρίβειας που στέλνει η Ρωσία στην Ελλάδα

H ακρίβεια τρώει τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων (πίνακας)