Εκτός λειτουργίας παρέμεινε σήμερα σχεδόν το μισό δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, μία εβδομάδα μετά τους πιο πρόσφατους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στις ενεργειακές υποδομές της χώρας, όπως ανακοίνωσε η ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης DTEK.

«Η Ρωσία κατέστρεψε το 40% του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος με τρομοκρατικές επιθέσεις με πυραύλους. Δεκάδες εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν», σημειώνει η DTEK σε ανακοίνωσή της, την οποία ανήρτησε στο Telegram.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, έπειτα από ταπεινωτικές στρατιωτικές ήττες στο πεδίο η Ρωσία άρχισε τον Οκτώβριο να στοχοθετεί ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες έχουν καθημερινά αντίκτυπο σε εκατομμύρια Ουκρανούς.

Στις 24 Νοεμβρίου, τα πιο πρόσφατα μαζικά πυραυλικά πλήγματα στις εγκαταστάσεις αυτές άφησαν στο σκοτάδι και το κρύο ολόκληρες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Νέα ρωσικά πλήγματα προκαλούν τον κίνδυνο να επιδεινώσουν σημαντικά την ενεργειακή κατάσταση, με αποτέλεσμα μια νέα προσφυγική κρίση στην καρδιά του χειμώνα.

«Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό», σημείωσε η DTEK, προσθέτοντας ότι οι ομάδες τεχνικών που έχει «εργάζονται νυχθημερόν για να επισκευάσουν γρήγορα τις βλάβες στις υποδομές».

Η ιδιωτική εταιρεία υπογράμμισε επίσης ότι κάνει «τα πάντα για να υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε σπίτι του Κιέβου τουλάχιστον μία ή δύο φορές» ημερησίως.

Για να έχουν φως ή θέρμανση στη διάρκεια των πολλών ωρών κάθε μέρα που δεν έχουν ρεύμα, οι Ουκρανοί αναγκάζονται να καταφεύγουν σε εναλλακτικές λύσεις, χρησιμοποιώντας κυρίως κεριά ή ακόμη και γεννήτριες, πράγμα που μερικές φορές έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση μοιραίων πυρκαγιών. Χθες (30.11.2022) οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι την προηγούμενη ημέρα κατέγραψαν 9 θανάτους και 8 τραυματισμούς από πυρκαγιές σε σπίτια.

Διαβάστε ακόμη

Το διεθνές «αποτύπωμά» τους ενισχύουν οι ελληνικές τράπεζες

Οικονομία: Ασκήσεις θάρρους για επενδυτική βαθμίδα εν μέσω κρίσης και εκλογών (πίνακες)

Ο πλήρης οδηγός για να αμφισβητήσετε φόρους και πρόστιμα της εφορίας