Για μία νέα «τέλεια καταιγίδα» κρίσης προετοιμάζεται η Ασία. Οι τιμές ρυζιού αυξήθηκαν σε υψηλό 12ετίας, δεδομένης της απαγόρευσης εξαγωγών της Ινδίας, αλλά και των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή. 

«Οι τιμές του ρυζιού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τρομακτικές», τόνισε σε συνέντευξή του στο CNBC το στέλεχος της Asian Development Bank, Τσιφένγκ Ζανγκ, προσθέτοντας πως «το μόνο σίγουρο είναι το γεγονός πως η μεταβλητότητα των τροφίμων θα αυξηθεί τους ερχόμενους μήνες.

Εκτός από την Ινδία, ο πληθωρισμός των τροφίμων στην ευρύτερη Ασία αποδεικνύεται σχετικά περιορισμένος, φέτος. Παρ’ όλα αυτά, μία δυσμενής συγκυρία παραγόντων έχει αυξήσει τους φόβους πως η έλλειψη αποθεμάτων ρυζιού θα μπορούσε να προκαλέσει ένα γενικευμένο ράλι των τιμών των τροφίμων.

Μεταξύ των παραγόντων αυτών, κύριοι ιθύνοντες είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, αλλά και το φαινόμενο Ελ Νίνιο το οποίο τα επιδεινώνει. Άλλοι παράγοντες είναι η απομάκρυνση της Ρωσίας από το Σύμφωνο της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά αλλά και ο προστατευτισμός πολλών κυβερνήσεων όσον αφορά τα τρόφιμα έτσι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία εγχώριων επισιτιστικών κρίσεων. 

Σημειωτέον πως το φαινόμενο Ελ Νίνιο δημιουργείται από την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων στον ανατολικό και κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό (στο ύψος του Ισημερινού), προκαλώντας σημαντικές μεταβολές στο κλίμα οι οποίες οδηγούν στη δημιουργία ακραίων καιρικών συνθηκών κάθε λίγα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της επισιτιστικής κρίσης του 2010-2012, η Asian Development Bank εκτίμησε πως η αύξηση 30% των παγκόσμιων τιμών τροφίμων του 2011 οδήγησε σε αύξηση των τιμών του ρυζιού κατά 10% στις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, περιορίζοντας το ΑΕΠ ορισμένων εκ των χωρών-εισαγωγών της περιοχής κατά 0,6%. 

Σύμφωνα με τον δείκτη του ΟΗΕ, FAO Food price index, οι τιμές των τροφίμων έχουν μειωθεί κατά 23% από το υψηλό του περσινού Μαρτίου.

Από την άλλη, η προσφορά ρυζιού στην Κίνα κινδυνεύει λόγω πλημμυρών σε τρεις περιοχές-κλειδιά για την εγχώρια παραγωγή αν και οι ειδικοί τονίζουν πως η χώρα έχει, συνήθως, οκτώ μήνες αποθεμάτων. Η χώρα έχει επίσης ξεκινήσει να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επισιτιστική της ασφάλεια, με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να τη χαρακτηρίζει ως «θέμα εθνικής ασφάλειας».

Σε πρόσφατη ανάλυσή της στις 3 Αυγούστου, η Morgan Stanley τόνισε πως τα αυξημένα αποθέματα τροφίμων ιδίως στην Ασία, θα προστατεύσουν μερικώς την αγορά από τη μεταβλητότητα της παραγωγής και θα περιορίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις προς τους καταναλωτές.

Πάραυτα, η Morgan Stanley αναμένει πως η μεταβλητότητα του Ελ Νίνιο θα μεταφραστεί σε πληθωριστικά στοιχεία αρχικά, ενώ θα μετατραπεί σε ανισορροπία στα εμπορικά ισοζύγια στο μέλλον.

Εκτός από την Αυστραλία, την Ινδία και την Ταϊλάνδη, οι περισσότερες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού είναι εισαγωγείς τροφίμων. Το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, μάλιστα, εισάγουν το 100% του ρυζιού τους.

Σύμφωνα με τη Nomura, οι οικονομίες της περιοχής παραμένουν ευάλωτες στην παγκόσμια αύξηση των τιμών των τροφίμων, αν και το πληθωριστικό πλήγμα ενδέχεται να καθυστερήσει αρκετούς μήνες.

Αυτό ενδέχεται να οφείλεται κυρίως στη λήψη των αποφάσεων των κυβερνήσεων, δη των πλαφόν, των επιδοτήσεων και του ελέγχου τιμών, οι οποίες έχουν ως στόχο τη μείωση των επιπτώσεων στις εγχώριες αγορές αν και κάτι τέτοιο επιδεινώνει την παγκόσμια κατάσταση και θα γίνει αισθητό στα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2024.

Η Nomura χαρακτήρισε τις Φιλιππίνες ως την πιο ευάλωτη χώρα, σε ό,τι αφορά την αύξηση των τιμών τροφίμων, λόγω του υψηλού ποσοστού των τροφίμων στο καλάθι του νοικοκυριού (34,8%). Μόνο και μόνο το ρύζι αποτελεί το 8,9% του κόστους του καλαθιού στη χώρα.

Τα φτωχότερα νοικοκυριά είναι και τα πιο ευάλωτα, είτε βρίσκονται σε αναδυόμενες, είτε σε ανεπτυγμένες χώρας, σύμφωνα με ανάλυση της S&P Global. 

Πολλοί άλλοι αναλυτές παρακολουθούν στενά τα επικαιροποιημένα στοιχεία συγκεκριμένων προϊόντων. Η ξηρασία η οποία αναμένεται να προκαλέσει το φαινόμενο Ελ Νίνιο στην Ασία θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή ρυζιού. Ήδη, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας ρυζιού του κόσμου, Ταϊλάνδη, έχει αρχίσει να ζητά από τους αγρότες να περιορίσουν την σπορά ρυζιού έτσι ώστε να εξοικονομήσουν νερό.

Η ίδια ξηρασία θα επηρεάσει αρνητικά και την παραγωγή φοινικέλαιου στην Μαλαισία και την Ινδονησία, αλλά και τη σπορά σίτου και κριθαριού στην Αυστραλία.

Ο «δυναμικός συσχετισμός» μεταξύ των τιμών του σίτου και του ρυζιού αυξάνει, επίσης, την ανάγκη στενής παρακολούθησης των τιμών, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να δοθεί βάρος και στις τιμές καλαμποκιού και λιπασμάτων. 

Σαν να μην έλειπε αυτό, η Ινδία περνά αυτή τη στιγμή μία εξαιρετικά σημαντική κρίση λόγω της αύξησης των τιμών της ντομάτας, των κρεμμυδιών και των πατατών, τα οποία αποτελούν κύρια στοιχεία του ινδικού διαιτολογίου.

Διαβάστε ακόμη

Νέα εφαρμογή «appodixi» με αμοιβή (αυτή τη φορά) για όσους βγάζουν «λαβράκια»

Τα διόδια, το Μαξίμου και ο… Μποδοσάκης, oι προσφορές της Αττικής Οδού, η ΔΕΗ στις οπτικές ίνες και τα νέα πρόσωπα στην Apivita και στη SKY express

Οι «χρυσές» φανέλες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου: Όλα τα deals των 10+ δισ. ευρώ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ