Άκρως ανθεκτική παρέμεινε η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, με τις συνθήκες να διατηρούνται σφιχτές, παρά τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας και τους φόβους περί επικείμενης επιβράδυνσης της οικονομίας. 

Πιο συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 261.000 τον Οκτώβριο έναντι των εκτιμήσεων για 205.000. Την ίδια στιγμή, οι μέσες ωριαίες αποδοχές διευρύνθηκαν κατά 4,7% σε ετήσιο επίπεδο και κατά 0,4% σε μηνιαίο επίπεδο, έναντι προβλέψεων 4,7% και 0,3% αντίστοιχα.  

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε οριακά στο 3,7%, αν και οι αναλυτές του Dow Jones περίμεναν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος στο 3,5%.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν το περιθώριο δράσης της Federal Reserve, δηλαδή της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, η οποία βλέπει την αγορά εργασίας να παραμένει «σφιχτή» (οι ελεύθερες θέσεις εργασίας είναι διπλάσιες των διαθέσιμων εργαζομένων), με αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών.  

Αυτό, όμως, συντηρεί τις ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών (8,2% τον Σεπτέμβριο).  

Τα υψηλότερα επιτόκια της Fed, τα οποία σήμερα κυμαίνονται στο εύρος 3,75% – 4%, αποσκοπούν ακριβώς σ’ αυτό, δηλαδή στη χαλάρωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας, κάτι το οποίο θα επιφέρει μείωση στους μισθούς, μείωση της καταναλωτικής ζήτησης και κατ’ επέκταση μείωση στις τιμές καταναλωτή.  

Στην τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αγορά εργασίας, την οποία χαρακτήρισε ως «καυτή», σημειώνοντας ότι ο τρέχων ρυθμός αύξησης των μισθών είναι «αρκετά άνω» του τι θέλουμε για να κατεβάσουμε τον πληθωρισμό στο 2%.  

Βέβαια, παρά τα στοιχεία του Οκτωβρίου, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις επιδείνωσης της αγοράς. Ενδεικτικά, η Amazon ανακοίνωσε ότι σταματάει τις προσλήψεις σε αρκετά τμήματά της, ενώ το ίδιο θα πράξει και η Apple, με εξαίρεση τον τομέα έρευνας και αναζήτησης.  

Από την πλευρά της, η εταιρεία υπηρεσιών μεταφορών Lyft σκοπεύει να προχωρήσει στην περικοπή του 13% των θέσεων εργασίας, με την εταιρεία διαδικτυακών πληρωμών Stripe να «κόβει» το 14% του συνολικού εργατικού δυναμικού.  

Διαβάστε επίσης

O Έλον Μασκ έσπασε τη σιωπή του: Αυτό είναι το πρώτο του memo στους… απολυμένους του Twitter

Το… σχέδιο Τραμπ (αλά γκρέκα), η επίσκεψη της JP Morgan στα ΕΛΠΕ, ο δεύτερος γύρος της Ελευθεροτυπίας και το greek sale για πλούσιους φιλότεχνους

Μια εμπειρία στο αγρόκτημα-παράδεισο στο πιο όμορφο μεσαιωνικό χωριό της Τοσκάνης