Οι τιμές του πετρελαίου διατηρούν ως επί το πλείστον τα κέρδη τους, τη στιγμή που οι επιθέσεις κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα εγείρουν ανησυχίες όσον αφορά την προσφορά.

Οι επιθέσεις από τους, προσκείμενους στο Ιράν, Χούθι της Υεμένης έχουν αυξήσει τις τιμές των ναύλων και τους χρόνους μεταφοράς των εμπορευμάτων. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως ελπίζει για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πολύ σύντομα. Δημοσίως, το Ισραήλ και η Χαμάς συνεχίζουν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον για τις καθυστερήσεις όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις.

Όπως ανέφερε το Reuters, οι δύο δείκτες αναφοράς Brent και WTI αυτή την εβδομάδα κυμαίνονται υψηλότερα μετά την πτώση της τάξης του 2% – 3% της προηγούμενης, καθώς οι εκτιμήσεις των επενδυτών όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου προβλέπουν καθυστερήσεις. 

Ο πρόεδρος της Fed του Κάνσας Σίτι, Τζέφρι Σμιντ, ξεκαθάρισε σε πρόσφατες δηλώσεις του πως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του στην FOMC δεν βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια. Σημειωτέον πως το υψηλό κόστος δανεισμού συνήθως περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίζονται, παράλληλα και από τις νέες ενδείξεις βελτίωσης της ζήτησης στην Κίνα.

«Οι ανησυχίες όσον αφορά την κινεζική ζήτηση υποχωρούν, καθώς τα διυλιστήρια συνεχίζουν τις αγορές μετά την απότομη άνοδο των ταξιδιών για τον εορτασμό του σεληνιακού νέου έτους. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι έχουν προγραμματίσει περισσότερες διακοπές της λειτουργίας τους για λόγους συντήρησης από ό,τι συνήθως», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ANZ Bank.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το πετρέλαιο οδεύει προς μια δεύτερη μηνιαία πρόοδο, αν και δεν έχει ακόμη ξεφύγει εντελώς από το πρόσφατο, στενό εύρος τιμών του.

Ενώ οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και οι περιορισμοί της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ έχουν στηρίξει τις τιμές του αργού, η υψηλότερη παραγωγή πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχει περιορίσει τα κέρδη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τάσεις  της αγοράς έχουν ωθήσει τόσο την Goldman Sachs Group Inc. όσο και την Bank of America Corp. στην πρόβλεψη ότι η διαπραγμάτευση σε ένα περιορισμένο εύρος τιμών θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα.

Η Goldman Sachs προβλέπει μια ζώνη εύρους 20 δολαρίων με επίκεντρο τα 80 δολάρια το βαρέλι, με συγκρατημένη μεταβλητότητα, ενώ η BofA αναμένει ότι το πετρέλαιο θα διατηρηθεί μεταξύ 60 και 80 δολαρίων.

«Αν και οι αγορές αργού διαπραγματεύονται σε ένα συγκεκριμένο εύρος, έχουν σχετικά καλές επιδόσεις από έτος σε έτος, ιδίως αν λάβουμε υπόψη την αδυναμία του ευρύτερου κλάδου των εμπορευμάτων», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Standard Chartered Plc, Χαν Ζονγκ Λιάνγκ.

«Η καλύτερη από την αναμενόμενη συμμόρφωση των μελών του ΟΠΕΚ+ όσον αφορά τους περιορισμούς της προσφοράς έχει λειτουργήσει υποστηρικτικά για τις τιμές», προσέθεσε.

Το prompt spread του Brent έχει διευρυνθεί σε ένα βαθύτερο backwardation, υποδηλώνοντας αυστηρότερες συνθήκες στην αγορά στο επόμενο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη

Οι νέες στρατηγικές κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ (pics)

Shein: Εγκαταλείπει τη Νέα Υόρκη και στρέφεται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Το bitcoin ξεπέρασε τα $57.000 για πρώτη φορά εδώ 2,5 χρόνια (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ