Για τους Τούρκους πολίτες, το πράσινο, άγουρο δαμάσκηνο αποτελεί προάγγελο της άνοιξης. Το πικρό φρούτο είναι διαθέσιμο για περιορισμένη χρονική περίοδο κάθε Απρίλιο, όταν οι ανθίζουν οι δαμασκηνιές. Εδώ και δεκαετίες, τα άγουρα δαμάσκηνα αποτελούσαν ένα φθηνό προϊόν για την εργατική τάξη, το οποίο μπορούσαν να απολαμβάνουν κάθε χρόνο. Η αύξηση των τιμών και η μείωση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, όμως, έχουν μετατρέψει τον προάγγελο της άνοιξης σε πανάκριβο προϊόν.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα απηυδούν από τις αυξημένες τιμές των 690-750 τουρκικών λιρών ($47-$51) ανά κιλό. Σε μια χώρα όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός κυμαίνεται στα $290 δολάρια, η τιμή των άγουρων δαμάσκηνων έχει καταγράψει υπερβολικά υψηλή άνοδο.

O Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται στον ανώτατο πολιτικό θώκο της χώρας από το 2002, όταν πρωτοϋποσχέθηκε να αντιμετωπίσει τον υπερπληθωρισμό που ταλαιπωρούσε ιστορικά την τουρκική οικονομία.

Τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του συντηρητικού κόμματος του Ερντογάν χαρακτηρίστηκαν από φιλελεύθερη πολιτική η οποία αναπτέρωσε την οικονομική ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ο Ερντογάν έχει ακολουθήσει την ανορθόδοξη τακτική της… μείωσης των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, χαρακτηρίζοντάς τη ως «νέο οικονομικό μοντέλο». Υποστήριξε, δε, πως η τακτική του θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, θα αυξήσει την ανάπτυξη, τις εξαγωγές και θα διευκολύνει το δανεισμό. Ο Ερντογάν τόνισε, μάλιστα, πως «δε θα ακολουθήσω το δρόμο αυτών που υπεραμύνονται της θεωρίας για τα επιτόκια».

Η απόφαση αυτή του Ερντογάν είναι ορθή στα μάτια των συντηρητικών του υποστηρικτών, οι οποίοι τονίζουν πως το Κοράνι υποστηρίζει το εμπόριο αλλά θεωρεί πως το χρέος αποτελεί αμαρτία. Πιστεύουν πως «οι ολίγοι» βγαίνουν κερδισμένοι από τα υψηλά επιτόκια, αντί για την κοινωνία.

Προφανώς η ανορθόδοξη αυτή οικονομική πολιτική έχει πλήξει σημαντικά την τουρκική οικονομία, όπως υποστηρίζει ο Αρντά Τουνκά, ανεξάρτητος συντάκτης του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων PolitikYol, σε δηλώσεις του στο CNBC.

«Η οικονομική πολιτική του Ερντογάν δε λειτουργεί καθόλου. Το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα μειώνεται σταθερά τα τελευταία 7 με 8 χρόνια και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει καταβαραθρωθεί. Δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού», τόνισε.

Ο Ερντογάν έχει πολλάκις πιέσει -ή έχει απομακρύνει- κεντρικούς τραπεζίτες που δε συμφωνούν με την πολιτική του. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ξεκίνησε να μειώνει τα επιτόκια το Σεπτέμβριο από το 19%, στο σημερινό 14%. Εν τω μεταξύ, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έχει μειωθεί κατά 60% έναντι του δολαρίου σε μόλις έξι μήνες. 

Δεδομένου του ότι η τουρκική οικονομία εισάγει πληθώρα αγροτικών προϊόντων σε δολάρια, η υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος έχει μεταφραστεί σε αυξημένες τιμές τροφίμων για τους απλούς καταναλωτές. Ο ΔΤΚ των τροφίμων και των μη-αλκοολούχων ποτών το Μάρτιο κατέγραψε ετήσια αύξηση της τάξης του 70,3% το Μάρτιο. 

Η τακτική του Ερντογάν και του κυβερνώντος ΑΚΡ δε φαίνεται να αλλάζει, ενόψει των επόμενων εκλογών του 2023. Ο Τουνκά υποστηρίζει πως «αν και θα μπορούσαν να ληφθούν μερικές βραχυπρόθεσμες αποφάσεις που θα περιορίσουν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού, η Τουρκία θα χρειαστεί να αλλάξει ριζικά την πορεία της και να εκσυγχρονίσει την οικονομία της».

Σε πρόσφατές του δηλώσεις ο Ερντογάν τόνισε πως η τρέχουσα κρίση έχει επηρεάσει την Τουρκία, αλλά δεν προχώρησε σε καμία αναφορά όσον αφορά τα επιτόκια.

Όσο για τα άγουρα, πράσινα δαμάσκηνα, φαίνεται πως θα παραμείνουν μία μακρινή ανάμνηση, τουλάχιστον εκτός του τουρκικού Προεδρικού Μεγάρου.

 

Διαβάστε ακόμη:

Πάσχα: Σε ποιους προορισμούς απογειώνονται οι κρατήσεις – Στην κορυφή τα νησιά

Βίκτορ Μεντβεντσούκ: Η Ουκρανία κατέσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία του αιχμάλωτου συμμάχου του Πούτιν – Η απίστευτη περιουσία του

Η ιστορία της βίλας του Ωνάση και του Νιάρχου που πέρασε στα χέρια του Αμπράμοβιτς και τελικά… κατασχέθηκε