Εννέα μήνες μετά από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως έχει αρχίσει να διασπά την ενότητα της Δύσης. Ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορούν τους Αμερικανούς πως θησαυρίζουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες περιδινίζονται σε μία γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση.

Δριμύ «κατηγορώ»

«Η χώρα η οποία βγαίνει κερδισμένη από τον πόλεμο αυτό είναι οι ΗΠΑ, αφού εξάγουν LNG και όπλα στην Ευρώπη», τόνισε ανώτατο στέλεχος της Ε.Ε. στο Politico.

Με τις δηλώσεις αυτές συμφωνούν πολλοί διπλωμάτες και υπουργοί ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι αντιδρούν στις κινήσεις των Αμερικανών. Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, φαίνεται πως βγαίνει και πάλι κερδισμένο από τη διχόνοια της Δύσης.

«Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό, κομβικό σημείο. Οι ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν πως η κοινή γνώμη σε πολλές χώρες της Ε.Ε. στρέφεται, πια, εναντίον τους».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, από την πλευρά του, κάλεσε την Ουάσινγκτον να απαντήσει δημόσια στις κατηγορίες των Ευρωπαίων: «Οι φίλοι μας Αμερικανοί λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρώπης».

Το νομοσχέδιο για τις επιδοτήσεις στις αμερικανικές βιομηχανίες και τη φορολόγηση ξένων εταιρειών του Τζο Μπάιντεν ονόματι «Inflation Reduction Act» σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, απειλεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία και το εμπόριο της Ένωσης. Παρά τις ενστάσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι Αμερικανοί ομόλογοί τους δε φαίνονται διατεθειμένοι να αλλάξουν το νόμο. 

Η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ύφεσης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένου του πληθωρισμού και της έλλειψης ενεργειακών πόρων. 

Τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να «απογαλακτιστεί» από τη ρωσική αγορά ενέργειας, έχει αναγκαστεί να στραφεί στην αντίστοιχη αμερικανική. Παρ’ όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι πληρώνουν υπερτετραπλάσιο ποσό για την ενέργειά τους σε σχέση με τους Αμερικανούς πολίτες. Παράλληλα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν και εξάγουν αμυντικό εξοπλισμό στις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν αποστείλει μεγάλο μέρος του δικού τους στην Ουκρανία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως «οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου των ΗΠΑ δεν είναι φιλικές», ενώ ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας κάλεσε την Ουάσινγκτον να δείξει συμπαράσταση στο πρόβλημα των Ευρωπαίων και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Πολλοί διπλωμάτες και κυβερνητικά στελέχη κρατών-μελών της Ε.Ε. έχουν, επίσης τονίσει πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν με τις μονομερείς αποφάσεις τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στη διεθνή κοινότητα και το διεθνές εμπόριο.

Ο Μπάιντεν φαίνεται πως δεν είχε καμία ιδέα για το πρόβλημα όταν μίλησε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου των G20. Η άγνοια των Αμερικανών για τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους έχει προκαλέσει οργή στα ευρωπαϊκά κλιμάκια.

«Οι Ευρωπαίοι είναι ξεκάθαρα απεγνωσμένοι  όσον αφορά τις βιαστικές και μονομερείς αποφάσεις των Αμερικανών χωρίς καμία διαβούλευση», τόνισε ο Ντέιβιντ Κλάιμαν του Bruegel think tank.

Οι κίνδυνοι αυτοί της τοξικής ατμόσφαιρας που δημιουργείται στο εσωτερικό της δυτικής συμμαχίας αποτελούν «μάννα εξ ουρανού» για τον Πούτιν ο οποίος ελπίζει για τη δημιουργία εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

«Το νέο νομοσχέδιο των ΗΠΑ προκαλεί μεγάλη ανησυχία», τόνισε η Ολλανδή Υπουργός Μεταφορών Λίσε Σραϊνεμάγιερ, προσθέτοντας πως «οι επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι σημαντικές».

«Οι ΗΠΑ ακολουθούν τη δική τους ατζέντα η οποία χαρακτηρίζεται από προστατευτισμό και προκαλεί προβλήματα στους συμμάχους τους», τόνισε ο Τονίνο Πίκουλα, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συμμαχία και νομοσχέδια

Σύμφωνα με δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου, οι τιμές του φυσικού αερίου αντικατοπτρίζουν τις ισορροπίες της ευρύτερης αγοράς και δεν οφείλονται στις αποφάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις», τόνισε, «η διαφορά μεταξύ των τιμών εισαγωγής και εξαγωγής LNG δεν οφείλεται στις αμερικανικές εταιρείες αλλά στις εταιρείες που μεταπουλούν το αέριο στην Ευρώπη, όπως η γαλλική TotalEnergies».

Αντίθετη άποψη φαίνεται πως έχει ο Επίτροπος για την ευρωπαϊκή αγορά Τιερί Μπρετόν ο οποίος υπογράμμισε πως «οι ΗΠΑ μας πουλούν φυσικό αέριο σε υπερτετραπλάσιες τιμές. Οι Αμερικανοί είναι σύμμαχοί μας, αλλά όταν υπάρχουν προβλήματα, ως σύμμαχοι πρέπει να ακουστούμε».

Παρά την επιτυχία του Inflation Reduction Αct το οποίο ο Μπάιντεν υποστηρίζει πως θα ενισχύσει την προσπάθεια μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν το νομοσχέδιο με επιφυλακτικότητα και αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Μπρούνο λε Μερ «οι επιδοτήσεις αυτές οι οποίες προσφέρονται μόνο σε αμερικανικές εταιρείες πρόκειται για παρόμοιες κινήσεις με αυτές της κινεζικής κυβέρνησης και προωθούν τον απομονωτισμό, οδηγώντας μας στη λήψη παρεμφερών αποφάσεων».

Η Γαλλίδα βουλευτής Μαρί-Πιερ Βεντρέν σημείωσε πως «πρέπει κάποια στιγμή να πατήσουμε πόδι. Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο με αντιμαχίες. Όταν προχωρούμε σε γεωπολιτικό μπρα-ντε-φερ πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», αναφερόμενη στη δημιουργία ενός κοινού ταμείου επενδύσεων για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.

Αμυντικός εξοπλισμός

Οι ΗΠΑ μέχρι τώρα έχουν παραδώσει αμυντικό εξοπλισμό συνολικής αξίας $15,2 δισ. στην Ουκρανία, με το αντίστοιχο ποσοστό της Ε.Ε. να βρίσκεται στα 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Μπορέλ. Παρ’ όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν πως, δεδομένων των προβλημάτων και ελλείψεων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, η αναπλήρωση του χαμένου αυτού αμυντικού εξοπλισμού της Ε.Ε. ενδέχεται να διαρκέσει χρόνια, τη στιγμή που οι αμερικανικές εταιρείες οπλισμού θα έχουν υπερκέρδη λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Σημειωτέον πως το Αμερικανικό Πεντάγωνο ήδη προετοιμάζει πλαίσιο βάσει του οποίου θα επιταχύνει την πώληση όπλων.

Σύμφωνα, τέλος, με ανώνυμη διπλωματική πηγή της Ε.Ε., «μία έκπτωση στις τιμές αμερικανικού LNG ενδέχεται να αντισταθμίσει τις πιέσεις που δέχεται η Ευρώπη αυτή τη στιγμή, ενώ οι Αμερικανοί σύμμαχοί μας δε θα κατηγορούνται πως θησαυρίζουν βασιζόμενοι στον πόνο των Ευρωπαίων».

Διαβάστε ακόμη

Αυτή είναι η ελληνική Dream Team της Silicon Valey (pics)

Γιατί είναι σπουδαίος ο πίνακας “Devil” των 85 εκατομμυρίων δολαρίων του Ζαν Μισέλ Μπασκιά

 

Myroomie.gr (Δομίνικος Πρίτης): Μια μοντέρνα πλατφόρμα για να βρεις συγκάτοικο