Παρά το πλήγμα που έχει δημιουργήσει o πόλεμος στην Ουκρανία, ορισμένες χώρες βγαίνουν κερδισμένες από την εισροή των Ρώσων μεταναστών και του πλούτου που αυτοί κατέχουν.

H μικρή, πρώην σοβιετική χώρα της Γεωργίας, η Αρμενία και η Τουρκία είναι μερικές από τις χώρες στα νότια της Ρωσίας των οποίων οι οικονομίες έχουν βιώσει ανάπτυξη λόγω της μεταναστευτικής ροής αυτής.

Τουλάχιστον 112.000 Ρώσοι έχουν μεταναστεύσει στη Γεωργία φέτος, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση. Περίπου 43.000 εξ αυτών μετανάστευσαν λίγο μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ το δεύτερο κύμα έλαβε χώρα μετά από την απόφαση του Πούτιν για επιστράτευση Ρώσων πολιτών.

Η Γεωργία υποδέχτηκε το 23,4% των Ρώσων μεταναστών μέχρι το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ponars Eurasia με δείγμα 2.000 ατόμων. Το 24,9% έχουν καταφύγει στην Τουρκία, το 15,1% στην Αρμενία και το 9% σε «άλλες χώρες».

Η εισροή αυτή εργατικού δυναμικού και πλούτου έχει βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, ενώ η ισοτιμία του νομίσματος της χώρας έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 15% έναντι του δολαρίου.

Το ΔΝΤ υπολογίζει πως η οικονομία της Γεωργίας θα αναπτυχθεί κατά 10% το 2022, από το 3% που υπολόγιζε τον Απρίλιο, σύμφωνα με το CNBC.
«Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών η οποία προκλήθηκε από τον πόλεμο ενισχύει την οικονομία της Γεωργίας» τόνισε το report του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παράλληλα το ΔΝΤ υπολογίζει πως η οικονομία της Τουρκίας θα καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 5%, ενώ η Αρμενία κατά 11% για τους ίδιους λόγους.

Η αύξηση των κεφαλαιακών εισροών στη Γεωργία οφειλόταν κατά 3/5 στους Ρώσους μετανάστες, ενώ ο συνολικός όγκος των κεφαλαίων αυτών κατέγραψε ετήσια αύξηση της τάξης του 725%. Μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Οκτωβρίου, οι Ρώσοι μετέφεραν $1,412 δισ. στις τράπεζες της Γεωργίας, ετήσια αύξηση της τάξης των $314 εκατ., ενώ οι αριθμοί λογαριασμών στις τράπεζες αυτές από Ρώσους πολίτες αυξήθηκαν κατά 45.000. 

Η στρατηγική τοποθεσία της Γεωργία και οι διπλωματικές της σχέσεις με τη Ρωσία την μετατρέπουν σε μία εξαιρετική επιλογή για τους μετανάστες. Παράλληλα, η χαλαρή μεταναστευτική της πολιτική δεν απαιτεί την απόκτηση βίζας για τη μετακίνηση και την εργασία. Σημειωτέον πως η Αρμενία, η Τουρκία και η Γεωργία δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, δημιουργώντας δίαυλο ελεύθερης μεταφοράς κεφαλαίων και ανθρώπινου δυναμικού.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, έχει προσφέρει βίζα σε 118.626 Ρώσους φέτος, με το 1/5 των συνολικών πωλήσεων στην εγχώρια αγορά ακινήτων να οφείλεται σε μετανάστες από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Μιχέιλ Κουκάβα, μέλος του γεωργιανού think tank Institute for Development of Freedom of Information (IDFI), «η οικονομία μας έχει καταγράψει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης φέτος». Αν και η ανάκαμψη οφείλεται εν μέρει στο ναδίρ που άγγιξε η οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Κουκάβα υπογραμμίζει πως αποτελεί ένδειξη της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλη είναι και η επιρροή των ξένων κεφαλαίων στην αγορά ακινήτων της Γεωργίας. Οι τιμές των ακινήτων στην Τιφλίδα έχουν αυξηθεί κατά 30% ενώ τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 74%, σύμφωνα με την τράπεζα TBC.

Παρά την οικονομική αυτή «ένεση», πολλοί Γεωργιανοί πολίτες ανησυχούν για την κοινωνικο-πολιτική επίδραση που θα έχουν οι Ρώσοι μετανάστες στη χώρα. Το αμερικανικό think tank Hudson Institute προειδοποίησε πως «το Κρεμλίνο ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την ύπαρξη αυτή Ρώσων πολιτών για άσκηση περαιτέρω γεωπολιτικής πίεσης και επιθετικότητας».

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι πως οι πλουτοκράτες και οι ολιγάρχες της Ρωσίας θα ακολουθήσουν τους μετανάστες Ρώσους πολίτες», τόνισε ο Κουκάβα, προσθέτοντας πως «αν και δεν αποτελούν ξεκάθαρη απειλή, το Κρεμλίνο ενδέχεται να τους χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία έτσι ώστε να εισβάλει στη Γεωργία “για την προστασία τους”».

Η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένουν πως η οικονομική ανάπτυξη της Γεωργίας θα καταγράψει επιβράδυνση το 2023. Όσο για τον Κουκάβα, υπογράμμισε πως «το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όσον αφορά την οικονομία μας είναι να μη βασιστούμε στην υπόθεση πως αυτοί οι μετανάστες θα μείνουν στη χώρα μακροπρόθεσμα».

Διαβάστε ακόμη:

Εκδόσεις Τεγόπουλος: Άλλαξε χέρια το βιομηχανικό συγκρότημα στο Κορωπί

Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Νέα «ανάσα» στον ελληνικό πληθωρισμό, στο 9% τον Νοέμβριο – Μικρή αποκλιμάκωση και στην Ευρωζώνη