Σε μονοψήφια επίπεδα (για δεύτερο συνεχόμενο μήνα) ανήλθε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, ενώ μικρή αποκλιμάκωση παρατηρήθηκε και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός το οποίο προσφέρει μια «αχτίδα φωτός» στην αντιμετώπιση του κύματος των ανατιμήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 9,0% τον Νοέμβριο έναντι 9,5% τον Οκτώβριο. Σε μηνιαίο επίπεδο, παράλληλα, οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,0%

Είναι ενδεικτικό ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διολίσθησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κάτω του ψυχολογικού ορίου του 10%, καθώς από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2022 βρισκόταν σταθερά σε διψήφια επίπεδα (10,5% – 11,6 – 11.3% - 11,2% - 12,1%).

Τα εν λόγω στοιχεία, σε κάθε περίπτωση, συνιστούν προαναγγελία των ανακοινώσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει στη δική της εκτίμηση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) του Οκτωβρίου. Ας σημειωθεί ότι ο εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat είναι συνήθως χαμηλότερος από τον ΔΤΚ, λόγω διαφοροποιήσεων στη μέθοδο της μέτρησης. 

Μικρή βελτίωση στην Ευρωζώνη

Όσον αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης, η ανακοίνωση της Eurostat έδειξε -επίσης- επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στο 10% από 10,6% τον Οκτώβριο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές περιορίστηκαν κατά -0,1%.

Ο ενεργειακός τομέας, για ακόμη έναν μήνα, αποτέλεσε το βασικό «καύσιμο» του φαινομένου, παρότι οι ετήσιες τιμές του κλάδου αποκλιμακώθηκαν στο 34,9% τον Νοέμβριο από 41,5% τον Οκτώβριο (-1,9% η μηνιαία μεταβολή). Ωστόσο, το ετήσιο κόστος τροφίμων-καπνού-αλκοόλ διευρύνθηκε περαιτέρω στο 13,6% από 13% τον προηγούμενο μήνα (+0,9% η μηνιαία μεταβολή).

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ο λεγόμενος «σκληρός» ετήσιος δείκτης τιμών, δηλαδή εξαιρώντας την ενέργεια και τα τρόφιμα-αλκοόλ-καπνός, παρέμεινε αμετάβλητος στο 5% (0% η μηνιαία μεταβολή).

Οι επιδόσεις ανά χώρα

Από τις επιμέρους χώρες – μέλη, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα κράτη, τα οποία γειτνιάζουν με τις εμπόλεμες Ουκρανία και Ρωσία. Ενδεικτικά, ο ετήσιος δείκτης τιμών στη Λετονία διαμορφώθηκε στο 21,7%, ενώ στην Εσθονία και τη Λιθουανία ακολούθησε στο 21,4%.

Άνω του ψυχολογικού ορίου του 10%, παράλληλα, καθορίστηκε ο πληθωρισμός στις Σλοβακία (15,1%), Ιταλία (12,5%), Γερμανία (11,3%), Ολλανδία (11,2), Αυστρία (11,1%), Σλοβενία (10,8%), Βέλγιο (10,5%) και Πορτογαλία (10,3%). Στον αντίποδα, κάτω του 9% διαμορφώθηκε ο ετήσιος δείκτης σε Ισπανία (6,6%), Γαλλία (7,1%), Μάλτα (7,2%), Λουξεμβούργο (7,3%) και Κύπρος (8,3%).

Το μπαλάκι στην ΕΚΤ

Τα παραπάνω στοιχεία, αναμφίβολα, αναμένεται να επηρεάσουν την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 15 Δεκεμβρίου.

Οι μέχρι στιγμής δηλώσεις των αξιωματούχων της Φρανκφούρτης δείχνουν μια νέα αύξηση των επιτοκίων (σήμερα βρίσκονται στο 2%) της τάξης είτε των 75 μονάδων (όπως συνέβη τις δύο προηγούμενες συνεδρίασης) είτε των 50 μονάδων. 

Η μικρή μείωση του πληθωρισμού και ο φόβος της ύφεσης στην Ευρωζώνη ενδεχομένως να γύρουν την πλάστιγγα υπέρ της δεύτερης επιλογής, δηλαδή των 50 μονάδων. Κι αυτό, διότι τα υψηλότερα επιτόκια «πνίγουν» την ανάπτυξη και αναζωπυρώνουν τα σενάρια της ύφεσης.

Το πρακτορείο Bloomberg, για παράδειγμα, περιμένει ύφεση 0,9% τον φετινό χειμώνα, με τη ζημιά να είναι ακόμη εντονότερη στη Γερμανία, η οποία έχει μεγάλη έκθεση στο ρωσικό αέριο. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, περιμένει αισθητή επιβράδυνση στο 0,3% για την Ευρωζώνη το 2023, αλλά και ύφεση 0,6% στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης στο Λονδίνο(2), το deal Κόκκαλη, τα αεροπλάνα του Καράτζη και το χρυσό χαρτοφυλάκιο

Πιο κοντά έρχεται το Navarino Blue – «Πράσινο» για την επένδυση των 50 εκατ. ευρώ στη Μεσσηνία (χάρτης)

Ο Νίκος Αλιάγας στο “άντρο” των περιβόητων Γάλλων πυροσβεστών στο Παρίσι