H αγορά ακινήτων του Χονγκ Κονγκ έχει υποχωρήσει σχεδόν 20% από το ζενίθ της, κάτι το οποίο ενδέχεται να αποτελεί ιδανική στιγμή για αγορές. Σύμφωνα, όμως, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Portwood Capital, Πίτερ Τσέρτσχαους, οι επενδυτές μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτούν πριν προχωρήσουν σε τέτοιες κινήσεις.

Οι τιμές των ακινήτων στην πόλη έχουν μειωθεί κατά 15%-20%, κάτι το οποίο θα ωφελήσει τους καταναλωτές οι οποίοι ψάχνουν για πρώτη κατοικία. Οι επενδυτές οι οποίοι, όμως, κυνηγούν τις υψηλότερες αποδόσεις θα πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους στην Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία. 

Οι επενδυτές και οι ιδιοκτήτες έχουν πολύ διαφορετικές προτεραιότητες. Οι απλοί καταναλωτές οι οποίοι θέλουν απλά μία κατοικία μπορούν εύκολα να «προσεγγίσουν την αγορά αυτή τη στιγμή εάν έχουν την αντίστοιχη οικονομική άνεση», όπως επεσήμανε ο Τσέρτσχαους σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας πως «υπάρχει, βέβαια, λίγη αστάθεια ακόμα, αλλά τα χειρότερα πέρασαν».

Σημειωτέον πως οι τιμές των ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν μείωση για τέσσερις συνεχόμενους μήνες. Ο επίσημος δείκτης των τιμών τους διαμορφώθηκε στο 339,2 τον Αύγουστο, μειωμένος κατά 7,9% σε σχέση με την αντίστοιχη, περσινή περίοδο και κατά 4,2% από το υψηλό Απριλίου.

«Το Χονγκ Κονγκ είναι ίσως το πιο εύκολο μέρος στην νοτιοανατολική Ασία για να αγοράσει κανείς ακίνητο αυτή τη στιγμή, με την Ιαπωνία να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση», σημείωσε ο Τσέρτσχαους.

«Η αγορά σε άλλα σημεία είναι γεμάτη με κάθε είδους δυσκολίες και νομικά ζητήματα. Υπάρχουν κάθε είδους παγίδες», προειδοποίησε ο ίδιος, επεξηγώντας πως σε άλλες χώρες, οι αγοραστές πρέπει να είναι είτε μόνιμοι κάτοικοι, είτε να εργάζονται σε αυτές, με τους επενδυτές να μην έχουν εύκολη πρόσβαση στην αγορά.

Ο αναλυτής της DBS Hong Kong, Τζεφ Γιάου, από την πλευρά του, δήλωσε πως οι τιμές στο Χονγκ Κονγκ αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται κατακόρυφα και θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 10% επιπλέον το 2024. 

Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ μείωσε τα τέλη για τους αγοραστές ακινήτων, σε μια προσπάθεια τόνωσής της παραπαίουσας αγοράς. Οι δασμοί και τα τέλη που εφαρμόζονται στην αγορά ακινήτων από κατοίκους μειώθηκαν κατά 50%. 

Παρά τα θετικά νέα αυτά, όμως, η ζήτηση μπορεί να μην ανακάμψει πλήρως, αφού το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα παραμείνει εμπόδιο για τους πιθανούς ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως ανέφερε το στέλεχος της CBRE, Χένρι Τσιν. 

«Για τους επενδυτές οι οποίοι αναζητούν υψηλές αποδόσεις, το Χονγκ Κονγκ δεν αποτελεί το καλύτερο μέρος, αφού η απόδοση είναι μικρότερη από το κόστος και το επιτόκιο που θα πληρώνετε για το δάνειό σας», όπως σημειώνει ο Τσέρτσχαους.

Η απόδοση των ενοικίων στο Χονγκ Κονγκ βρίσκεται κάτω από το 3% ενώ το πραγματικό επιτόκιο ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υπερβαίνει το 4,1%, κάτι το οποίο συνεπάγεται αρνητικό πρόσημο, όπως υπογραμμίζει ο Γιάου.

«Εάν οι επενδυτές έχουν ήδη ένα ακίνητο, θα πρέπει ακόμα να πληρώσουν νέο τέλος 7,5% για την αγορά ενός δεύτερου. Δεν είναι καλή στιγμή για την αγορά ακινήτων για επενδυτικούς σκοπούς στην πόλη», συμπλήρωσε.

«Η καλύτερη απόδοση στις αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας πιστεύω πως είναι η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία», δήλωσε ο Τσέρτσχαους, προσθέτοντας πως «η απόδοση εκεί μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 6% και 8%, ίσως και υψηλότερα. Στην Ιαπωνία, παράλληλα, μπορεί κανείς να ανακαλύψει αποδόσεις της τάξης του 5% και του 6%. Σε μια χώρα όπου τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά όπως αυτή, θα μπορέσετε να έχετε απόδοση πολύ υψηλότερη από το κόστος των τόκων που θα κληθείτε να πληρώσετε».

Διαβάστε ακόμη

Σκυλακάκης: Πώς θα διαλέξουμε τιμολόγιο ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου (vid)

Πετρέλαιο: Με απώλειες 10% αποχαιρετά το 2023

Λάδι: Ανεβαίνουν οι τιμές μειώνεται η προσφορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ