Διεθνή

Σύνοδος κορυφής: Κοινή διακήρυξη για τα πυρηνικά από Μπάιντεν και Πούτιν

  • newsroom


Οι πρόεδροι των δύο χωρών συμφώνησαν να επιστρέψουν οι πρεσβευτές στις θέσεις τους, σε Μόσχα και Ουάσιγκτον αντίστοιχα

Κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου, υιοθέτησαν σήμερα οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την είδηση μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο, μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη Γενεύη.

Στη διακήρυξη αυτή, Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.

Ο Ρώσος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των συνομιλιών, δήλωσε ότι δεν υπήρχε καμία εχθρότητα ανάμεσα σε εκείνον και τον Τζο Μπάιντεν και ότι οι δυο τους συμφώνησαν να επιστρέψουν οι πρεσβευτές στις θέσεις τους, σε Μόσχα και Ουάσιγκτον αντίστοιχα.

Οι συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν στη Βίλα Λε Γκρανζ της Γενεύης, είχαν διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ωρών και σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν πολύ εποικοδομητικές. «Είναι καθόλα προφανές. Μαζί συζητούσαμε κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον σχεδόν δύο ώρες. Δεν συμβαίνει με όλους τους ηγέτες να συζητάς έτσι αναλυτικά κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό του ως «φονιά» εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ο Μπάιντεν του είχε δώσει εξηγήσεις σχετικά στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν και πως αυτές οι εξηγήσεις τον ικανοποίησαν.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Πάνω από €5 εκατ. οι ζημιές το α’ τρίμηνο – Προς ολοκλήρωση οι ενέργειες ενίσχυσης των κεφαλαίων

Folli Follie: Συζητήθηκε το αίτημα για τον ειδικό εντολοδόχο (upd)

Έλον Μασκ: Τρόλαρε τον Κιμ Γιονγκ Ουν στα αρχαία Ελληνικά